Dieta pentru ficatul gras presupune o alimentație sănătoasă cu multe fructe și legume, care să ajute ficatul să proceseze toxinele și să nu agraveze boala ficatului gras. Boala ficatului gras este acea afecțiune care împiedică ficatul să elimine toxinele din sânge și să producă bilă pentru sistemul digestiv. Atunci când ficatul nu poate îndeplini aceste sarcini în mod eficient, apar bolile gastro intestinale, printre care și boala ficatului gras.
Alături de exercițiile fizice, Asociația Americană Gastroenetrologică recomandă și o dietă sănătosă pentru ameliorarea bolii ficatului gras. Dieta pentru ficatul gras presupune consumul de alimente naturale, neprocesate, care conțin carbohidrați complecși, fibre și proteine este un bun punct de plecare în alimentația persoanelor care suferă de boala ficatului gras. Acest tip de alimente oferă sațietate și energie.
Iată câteva alimente care sunt de ajutor în boala ficatului gras:
Un studiu din 2016 a arătat că usturoiul este benefic în alimentația persoanelor cu ficat gras. Iar un aport de suplimente cu pudră de usturoi a ajutat la reducerea kilogramelor și a grăsimii pacienților care sufereau de boala ficatului gras.
Alimentele bogate în acizi grași omega 3 sunt: somonul, sardinele, nucile și semințele de in. Un studiu ce a fost realizat tot în 2016 sugera că alimentele bogate în acizi grași omega 3 ar putea ameliora atenua grăsimea din ficat, dar și nivelurile de lipoproteină de densitate mare ale colesterolului.
Cafeaua oferă energie dimineața. Iar un studiu realizat pe șoareci a arătat că poate reduce afectarea ficatului și inflamația acestuia la șoarecii care aveau o alimentație bogată în grăsime, fructoză și colesterol.
Alte alimente recomandate în dieta pentru ficat gras sunt broccoli, produsele cu soia, nuci și ceaiul verde. Toate acestea ajută la reducerea grăsimii din organism. În dieta pentru ficat gras ar trebui evitate zahărul, alcoolul, cerealele procesate, și alimente sărate sau prăjite.
Sursă: www.medicalnewstoday.com, www.nhs.uk