Dieta pentru pietre la rinichi este importantă pentru că această afecțiune poate fi o problemă destul de serioasă pentru sănătate. Apa este cea mai eficientă soluție atât pentru a preveni apariția pietrelor la rinichi, cât și după formarea acestora. Dar iată ce e important să includă alimentația unei persoane cu pietre la rinichi.
Există patru tipuri de pietre la rinichi în funcție de componența lor: cele din calciu sau oxalat de calciu (sunt cel mai des întâlnite), pietrele cu conținut de magneziu și amoniac (care se formează în urma infecțiilor tractului urinar), pietre formate din acid uric (apar la persoanele care au o aciditate a urinei crescută) și pietrele de cistină (acestea sunt foarte rare).
Dieta pentru pietrele din oxalat de calciu, precum și cele cu conținut de magneziu preusupune reducerea alimentelor cu un conținut bogat de oxalat de calciu (alune, nuci, rubarbă, spanac). Totodată, este extrem de importantă reducerea cantității de sodiu din alimentație. Sarea crește riscul de apariție a acestui de tip de pietre la rinichi.
Specialiștii recomandă și o reducere a cantității de carne sau proteină animală consumată, incluzând aici chiar și peștele. Cu toate că este importantă reducerea cantității de proteină animală, acest lucru nu înseamnă că proteina trebuie redusă per total. Indicat ar fi să încerci să înlocuiești tipurile de proteină animală cu cea vegetală (fasole, linte, năut).
Chiar dacă în urma denumirii lor, am putea deduce că pietrele din oxalat de calciu se formează pe baza alimentelor care conțin calciu, specialiștii ne avertizează că nu este deloc așa și, ca drept urmare, este esențial să avem zilnic aportul recomandat de calciu în alimentația noastră. Orientează-te către alimente precum semințele de chia, alte tipuri de semințe/ cereale sau legume despre care știi că au un conținut bogat de calciu.
Dieta pentru pietrele formate din acid uric
În acest caz este extrem de important să limităm proteinele animale pe cât de mult posibil. Astfel, vom evita produsele animale (carnea, peștele, laptele, ouăle, brânzeturile). Se recomandă, în schimb, înlocuirea acestora cu mazăre, linte, fasole, tofu, tipuri de semințe și nuci (chia, macadamia, floarea-soarelui ).
Un alt factor important, care joacă un rol cheie în formarea pietrelor din acid uric, este greutatea corporală. Astfel, dacă ești supraponderal și te-ai confruntat în trecut cu această problemă, pasul numărul unu pe care trebui să îl ai în vedere este slăbirea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
Dieta pentru pietre de cistină
Apa va fi cel mai bun prieten al tău în situația în care te-ai confruntat sau te confrunți cu această problemă, iar sarea e dușmanul tău, de care este important să te ferești pe cât de mult posibil. Citește mereu etichetele alimentelor pe care le cumperi și asigură-te că au un conținut de sodiu mai mic de 5%. Un conținut mare este considerat a fi peste 20%, iar mediu, între 5-20%. Cu toate acestea, important este să te orientezi către cel mai mic procentaj.
Noi îți recomandăm să ții un mic jurnal de mâncare, până când te obișnuiești cu noul stil de viață, în care să notezi câtă sare ai consumat în fiecare zi sau ce cantitate de alimente sărate. Ai grijă să te uiți cu atenție pe etichete chiar și după denumirile „ascunse” ale sodiului: bicarbonat de sodiu, praf de copt, fosfat de sodiu, MSG, nitriți.
Pentru a te asigura că duci o viață sănătoasă și previi pietrele la rinichi, o dietă echilibrată și un consum ridicat de apă vor fi suficiente, însă dacă ai mai trecut prin experiența pietrelor la rinichi, va fi extrem de multă nevoie de grijă cu privire la alimentație!