Hipotiroidismul, cunoscut și ca „tiroida leneșă” apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni. Acești hormoni ajută organele să funcționeze și influențează energia, inima, digestia, rezistența oaselor și multe altele.
Fără tratament, hipotiroidismul poate provoca simptome precum oboseală, sensibilitate crescută la frig, creștere în greutate, modificări ale menstruației și probleme cardiace. Tratamentul hipotiroidismului implică, de obicei, administrarea unui medicament care ajută la creșterea nivelului de hormoni tiroidieni, însă o dietă echilibrată este, de asemenea, importantă.
Deși schimbarea dietei nu va vindeca hipotiroidismul, consumul unor alimente benefice pentru sănătatea tiroidei și evitarea celor dăunătoare poate contribui la ameliorarea simptomelor.
Persoanele cu hipotiroidism pot beneficia de consumul unor alimente care furnizează nutrienți esențiali. Deși cercetările sunt uneori limitate și contradictorii, unele studii sugerează că următoarele alimente pot sprijini funcționarea glandei tiroide.
Iodul stimulează producția de hormoni tiroidieni. Lipsa iodului din organism poate duce la scăderea nivelului acestor hormoni, ceea ce poate cauza hipotiroidism. Glanda tiroidă lucrează mai intens pentru a normaliza nivelul hormonilor, ceea ce poate duce la apariția gușei. Totuși, un exces de iod poate provoca, de asemenea, gușă și hipotiroidism, așa că este important să consumi cantitatea potrivită. Doza zilnică recomandată de iod este de 150 micrograme pentru adulți, 220 micrograme pentru femeile însărcinate și 290 micrograme pentru cele care alăptează.
Surse excelente de iod includ:
Deficitul de seleniu este asociat cu hipotiroidismul. Unele cercetări sugerează că un aport crescut de seleniu poate reduce anticorpii care atacă glanda tiroidă în bolile autoimune. Cu toate acestea, rezultatele studiilor sunt mixte și sunt necesare mai multe dovezi. Doza zilnică recomandată de seleniu este de 55 micrograme pentru adulți, 60 micrograme în sarcină și 70 micrograme în timpul alăptării.
Surse de seleniu includ:
Persoanele cu hipotiroidism au, de obicei, niveluri scăzute de vitamine B12 și D. Aceste vitamine sunt esențiale pentru metabolismul energetic, sănătatea sistemului nervos și sănătatea oaselor.
Surse de vitamina B12:
Surse de vitamina D:
Mulți oameni dezvoltă hipotiroidism din cauza bolii Hashimoto, o afecțiune autoimună care provoacă inflamație în organism. Antioxidanții pot ajuta la reducerea inflamației și la protejarea celulelor.
Surse de antioxidanți:
Nu există un aliment sau un grup de alimente pe care toate persoanele cu hipotiroidism trebuie să le evite. Însă, dacă ai intoleranță la gluten sau lactoză, evitarea acestor alimente poate ajuta la reducerea inflamației. Consultă un medic înainte de a face modificări în dietă.
Se crede că legumele crucifere (broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles, kale) pot afecta funcția tiroidei, deoarece conțin goitrogeni, compuși care ar putea împiedica absorbția iodului. Cu toate acestea, studiile recente nu confirmă această ipoteză. Un studiu clinic a arătat că consumul de germeni de broccoli timp de 12 săptămâni nu a afectat nivelul hormonilor tiroidieni. Astfel, nu există dovezi clare că legumele crucifere trebuie evitate.
Foto: shutterstock