Dieta raw vegană: beneficiul major care-ți schimbă calitatea vieții

Un principiu pe care dieta raw vegană îl are la bază este ca alimentele să nu fie încălzite la temperaturi mai mari de 50 e grade Celsius.
  • Publicat:
Dieta raw vegană: beneficiul major care-ți schimbă calitatea vieții
Foto: shutterstock

Există două principii ale raw veganismului. Una dintre ele include consumul 100% de alimente vegetale, ceea ce înseamnă fără carne, fără fructe de mare, ouă, produse lactate sau orice alt ingredient de origine animală inclusiv gelatina, mierea sau proteina din produsele lactate. Un alt principiu pe care dieta raw vegană îl are la bază este ca alimentele să nu fie încălzite la temperaturi mai mari de 50 e grade Celsius.

Dieta raw vegană versus dieta vegană

Pe lângă excluderea tuturor produselor ge origine animală, veganismul implică un stil de viață în care nu se folosesc materiale derivate de la animale, precum pielea, blana, lâna sau mătasea. De asemenea, produsele de casă precum săpunurile și produsele cosmetice sunt și ele excluse, în special dacă au fost făcute sau testate pe animale. Același lucru se aplică la în dieta raw vegană, doar că preparatele sunt crude. Cu alte cuvinte, un vegan tradițional poate mânca o pizza, un burger vegetal sau o supă caldă și alte preparate care au fost încălzite la temperaturi crescute, dar o persoană raw vegană este mult mai limitată.

Beneficiile unei diete raw vegane

Beneficiul major al acestei diete este că elimini complet alimentele procesate. În urma unei analize din 2020 publicată în jurnalul Nutrients s-a descoperit că un consum crescut de alimente procesate este asociat afecțiunilor de sănătate precum obezitate, boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2 și chiar depresie. Rezultatele studiilor însă sunt destul de confuze. Deși este adevărat că anumiți nutrienți sunt diminuați în procesul de gătire, cercetările arată și că încălzirea lor la anumite temperaturi îmbunătățesc capacitatea și absorbția anumitor antioxidanți.

Un alt studiu mai vechi a avut în vedere timp de trei săptămâni ca participanții să completeze un chestionar la venirea lor în institutul raw vegan și la 12 săptămâni de la plecarea lor. Cercetătorii au decoperit că respondenții care au stat în institut au prezentat îmbunătățiri din punct de vedere mental, dar și emoțional și al calității vieții. De asemenea, nivelul de anxietate a scăzut cu 18.6%, iar stresul a fost redus cu 16.4% în urma acestei diete.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult