Dieta Rina: beneficii, riscuri, meniu pe zile, rețete

Dieta Rina este una dintre cele mai cunoscute şi eficiente diete, dar te-ai gândit vreodată la riscurile la care te expui?
Dieta Rina: beneficii, riscuri, meniu pe zile, rețete
Foto: pexels / Dieta Rina: beneficii, riscuri, meniu pe zile, rețete

Dieta Rina este mai mult decât o metodă de a slăbi. Multe persoane optează pentru această dietă, iar asta datorită beneficiilor pe care le are şi a eficienţei, aspecte ideale pentru cei care vor să facă o transformare sănătoasă. Numită şi dieta de 90 de zile, aceasta pune accentul pe alimentaţia disociată, bazată pe cicluri de 4 zile, care se repetă pentru o perioadă de 3 luni. Dieta Rina este una dintre cele mai eficiente diete. Principiul acesteia este foarte simplu şi îţi sugerează ce alimente sunt mai uşor de digerat, dar şi cu ce alte alimente să nu le consumi pentru a vedea rezultate. Pentru noi, oamenii, este mult mai simplu să digerăm un singur tip de alimente, la rândul său, dieta Rina fiind o dietă disociată.

Dieta Rina: definiție

Dieta Rina, cea cunoscută și sub numele de “dieta de 90 de zile” este una dintre cele mai iubite și mai populare diete, astăzi bucurându-se de un real succes în mediul online. Așa cum a fost concepută inițial, această are o durata de 3 luni, pe parcursul cărora se repeta un ciclu de 4 zile de alimentație disociată, în care alimentele sunt grupate pe macronutrienti.

Cei care urmează această dietă slăbesc cel puțin 10 kilograme, chiar dacă nu fac rabat de la alimente precum pastele, pâinea sau ciocolata, spun specialiștii. Pe lângă kilogramele pierdute, dieta Rina promite a schimba metabolismul, obișnuindu-l astfel să ardă caloriile în mod diferit.

În cele ce urmează, vom afla care sunt avantajele, dar și dezavantajele acestui stil alimentar atât de popular în România și nu numai!

Beneficiile dietei Rina: care sunt avantajele dietei

  1. Un prim avantaj ar fi marcat de procesul de slăbire, care este unul treptat și deloc anevoios, desfășurându-se pe parcursul a 90 de zile, cu posibilitatea de stopare atunci când se consideră că s-a ajuns la greutatea propusă.
  2. Acest regim alimentar nu necesită cantarirea alimentelor sau calcularea caloriilor consumate la fiecare masă.
  3. Nu poate fi considerată o dietă care te infometeaza, ci una care te ajută să slăbești fără a reduce foarte mult aportul caloric.
  4. Este o dietă extrem de flexibilă, astfel că nu te privează în totalitate de așa-zisele “alimente interzise”.
  5. Nu numai că rentează pierderea în greutate într-un timp relative scurt, însă garantează și schimbarea metabolismului, obișnuindu-l astfel cu un nou proces de ardere a caloriilor.

Cu toate acestea, dietă NU este recomandată persoanelor care prezinte boli cornice, precum diabetul sau afecțiunile gastrice.

Dieta Rina: riscuri la care te expui şi cum să consumi corect alimentele

Ca oricare altă dietă disociată, regula de succes care stă la bază ţine de combinarea alimentelor. De multe ori, dietele pe care le urmăm nu dau rezultate şi nu pentru că mâncăm prea multe calorii la o masă sau pentru că mâncăm dulciuri în exces, ci pentru că nutrienţii nu sunt corect asociaţi.

Din nefericire, omul modern, odată aşezat la masă face o serie de greşeli care duc la creşterea în greutate. Cu toate astea este foarte puţin conştient de ele:

  • Consumă mâncare nesănătoasă;
  • Porţiile de mâncare sunt prea mari;
  • Numărul de mese pe zi nu este suficient;
  • Nu asociază corect alimentele.

În general, majoritatea persoanelor care optează pentru dieta Rina sunt interesate să scape de kilogramele în plus şi mai puţin de îmbunătăţirea digestiei. Ceea ce nu mulţi ştiu este că există o conexiune între mecanismul digestiv şi procesul de slăbire. Regulile de combinare a alimentelor se concentrează pe amestecul alimentelor care conţin diferiţi nutrienţi, iar dacă nu se ţine cont de aceste reguli, pot întâmpina manifestări neplăcute.

În felul acesta, vei sta departe de problemele digestive şi vei reuşi să slăbeşti, dar şi să te menţii. Pe de altă parte, combinarea nutrienţilor în mod necorespunzător poate cauza anumite simptome:

  • Încetineşte procesul de digestie;
  • Balonarea;
  • Crampele abdominale;
  • Gazele intestinale;
  • Toxine;
  • Creşterea în greutate;
  • Dificultatea de a slăbi în urma unui regim.

Reguli pentru rezultate eficiente

În perioada dietei se consumă numai apă și ceai neîndulcit, cantatitatea dorită fiind de minimum 2 litri pe zi. În timpul celor 3 luni de dietă se respectă obligatoriu numărul de mese și de gustări pe zi, respectiv 3 mese principale și 2 gustări. Este important să nu se sară peste mese.

În ziua carbohidraților se poate consumă un cubuleț de ciocolată neagră sau două linguri de înghețată întrucât acestea conțin antioxidanți benefici pentru sănătatea inimii. Însă, fără topping-uri frișcă, sosuri de vanilie sau caramel.

Între mese se dorește o pauză de cel puțin două ore.

Dieta Rina: digestia şi asocierea nutrienţilor

Această dietă de 90 de zile se bazează pe mecanismul digestiv şi cele trei faze care trebuie respectate pe perioada celor 24 de ore:

  • Curăţare;
  • Nutriţie;
  • Digestie.

Faza digestivă se referă la procesul psihologic prin care alimentele trec printr-o serie de transformări fizice şi chimice. Practic, acestea sunt descompuse în elemente care pot fi absorbite şi asimilate de organism.

Unde are loc digestia fiecărui macronutrient

Cei trei macronutrienţi esenţiali trec prin diferite faze, dar mai ales în diferite aparate digestive. Acestea sunt zonele tractului gastrointestinal în care fiecare digestie are loc:

  • Carbohidraţii- gură, stomac, intestine mici;
  • Proteinele– stomac, intestine mici;
  • Lipidele- intestine mici.

Dieta Rina: reguli în combinarea alimentelor şi alimente pe care să le eviţi

Aparatul digestiv poate face faţă oricărui produs alimentar, câtă vreme acesta conţine ingredientele corecte. Organele implicate (gură, stomac, intestine) s-au adaptat combinaţiilor naturale, nu doar a celor ”manipulate” de oameni, cum ar fi mâncarea procesată. Enzimele digestive nu vor da greş câtă vreme sunt asigurate condiţiile necesare, fiecare având o acţiune specifică. De exemplu, în momentul în care creezi un meniu care conţine alimente compatibile, ingredientele vor fi mai uşor de digerat şi de absorbit.

În afară de regulile generale, trebuie să ţii cont de câteva aspecte foarte importante:

Nu amesteca mai multe tipuri de proteine. Alimentele care conţin diferite tipuri de proteine nu tebuie să facă parte din aceeaşi masă. Separă proteinele grase de cele slabe.

Nu amesteca proteinele cu carbohidraţii. Combinând proteinele şi carbohidraţii la o singură masă nu va face decât ca mecanismul digestiv să funcţioneze mai greu. Fiecare nutrient necesită diferite enzime pentru a funcţiona: alcaline pentru carbohidraţi şi acide pentru proteine. Atunci când enzimele alcaline intră în contact cu cele acide se vor neutraliza şi în felul acesta se ajunge la indigestie. De exemplu, niciodată să nu consumi cartofi, paste cu peşte şi carne, la aceeaşi masă.

Fructele se consumă întotdeauna pe stomacul gol. Fuctele proaspete vin la pachet cu cea mai rapidă digestie. Acestea trebuie consumate la o distanţă mare de timp de mesele principale sau gustări. Pentru că sunt bogate în zahăr, nu le combina cu alte alimente, nici măcar nu legume sau alte crudităţi. Altfel, vor fermenta.

Dieta Rina: programul alimentar şi cele trei faze de digestie

Programul alimentar al dietei Rina este foarte strict. Micul dejun trebuie servit întotdeauna înainte de ora 12, în timp ce prânzul şi cina trebuie servite înainte de ora 20. Dacă nu respecţi programul recomandat, procesul digestiv va fi greu să aibă loc, iar programul de scădere în greutate va fi compromis.

Dacă urmezi cele trei faze alimentare (curăţare, nutriţie, digestie) te vei bucura de câteva beneficii:

  • Îţi îmbunătăţeşti starea sănătăţii;
  • Câştigi mai multă energie şi vitalitate;
  • Elimini toxinele.

Tot ce trebuie să faci este să-ţi educi organismul să mănânce şi să doarmă la acelaşi interval de timp, până stabileşti o rutină din asta. Dacă programele de masă şi somn sunt haotice, corpul va fi interesat să acumuleze cât mai multe rezerve posibile.

Faza de curăţare: între orele 4 şi 12- în această fază, are loc eliminarea toxinelor acumulate în fazele anterioare, ceea ce înseamnă că este foarte important să faci alegeri corecte. În faza de curăţare, vei avea parte de un mic dejun care presupune activarea sistemului digestiv, iar pentru pregătirea organismului poţi consuma fluide sau alimente hidratante, pentru a facilita procesul de detoxifiere. Tot ce consumi trebuie să fie uşor de digerat pentru a susţine ciclul de curăţare. Poţi încerca fructele coapte, legumele sau crudităţile. Pentru diversificare, acestea pot fi înlocuite cu sucuri, dar fără sare sau îndulcitori. Pentru că dieta Rina este foarte permisivă, în cazul în care apare senzaţia de foame, poţi lua încă un mic dejun vegetal, dar nu mai devreme de două ore faţă de primul.

Faza de nutriţie: între orele 12 şi 20- Între jumătatea zilei şi ora 20 te afli în faza de nutriţie, în care majoritatea oamenilor servesc prânzul şi cina. În această perioadă, organismul este foarte activ şi are loc cel mai mare consum de calorii, iar necesarul de nutrienţi este în creştere.

Faza de digestie: între orele 20 şi 4- Ultimele ore pentru un ciclu complet corespunde cu digestia actuală. În această fază, corpul este pregătit să extragă şi să asimileze nutrienţii din alimentele consumate în cele două faze. Va trebui doar să te relaxezi, să te odihneşti sau cel puţin să reduci intensitatea activităţilor. În felul acesta, sistemul digestiv poate duce la capăt rolul pe care îl are. Pentru a preveni manifestările neplăcute care acompaniază digestia lentă este recomandat ca cina să fie servită cu cel puţin trei ore înainte de ora de culcare. Regula rămâne valabilă şi după ce ai terminat dieta Rina, pentru a menţine rezultatele obţinute.

Meniu dieta Rina pentru 4 zile

Meniu pentru ziua 1, PROTEINE: mic dejun cu fructe proaspete, prânz și cină – cartofi la cuptor, legume gratinate, somon în crusta de legume, mușchi de porc cu salată verde, chiftele din piept de pui.

Meniu pentru ziua 2, LEGUME (AMIDON): mic dejun cu fructe proaspete, prânz și cină – orez cu ciuperci și legume, supă crema de cartofi dulci, ardei umpluți cu ciuperci, sarmale umplute cu orez, mâncare de linte, iahnie de fasole.

Meniu pentru ziua 3, CARBOHIDRAȚI: mic dejun cu legume proaspete, prânz – paște cu ciuperci și sos de roșii, pizza cu legume, zacusa de legume, paște cu avocado, cină – clătite, chec, cornulețe cu gem.

Meniu pentru ziua 4, VITAMINE: mic dejun cu fructe proaspete, prânz – legume la cuptor, dovlecei sau vinete la grătar, supă de legume, salată de fructe, cină – mere coapte umplute cu stafide și nuci, înghețată de banane cu fructe de pădure.

Tabel dieta Rina: alimente, gramaje dieta Rina

Iată cum ar trebui să arate dieta Rina introdusă în alimentație și ce gramaje să folosești.

dieta rina tabel
dieta rina tabel

Dieta Rina: rețete prânz sau cină

Dieta Rina: reţetă ziua 1

Ingrediente:

  • un piept de pui;
  • vânătă mare;
  • roşie;
  • legume pentru supă;
  • 1/2 linguriţă de oregano;
  • 1/2 linguriţă de rozmarin;
  • un căţel de usturoi;
  • pătrunjel;
  • linguriţă de ulei de măsline;
  • piper negru

Mod de preparare: Amestecă usturoiul pisat cu uleiul de măsline şi rozmarinul. Taie vânăta felii, iar apoi adaugă uleiul peste ele, pune-le la grill până se rumenesc pe ambele părţi. Adaugă felii de roşii deasupra şi pătrunjel peste. Fierbe pieptul de pui în supa de legume, apoi pune-l pe grătar şi lasă-l să se rumenească pe ambele părţi. Se poate servi cu salată şi o felie de pâine (opţional).

Dieta Rina: reţetă ziua 2

Ingrediente:

  • 4 cartofi;
  • 400g varză acră;
  • linguriţă de ulei;
  • ceapă mică;
  • linguriţă de paprika;
  • lingură de sos de tomate;
  • un căţel de usturoi;
  • foaie de dafin;
  • 700ml de supă.

Mod de preparare: Pune la călit ceapa în ulei, iar mai apoi adaugă usturoiul, sosul de tomate, paprika, foaia de dafin şi supă. Când începe să dea în clocot adaugă varza murată. Taie cartofii şi pune-i la fiert. Poţi servi supa şi cu pâine.

Dieta Rina: reţetă ziua 3

Ingrediente:

  • 250g de făină;
  • 15g de drojdie;
  • 1/2 linguriţă de zahăr;
  • un vârf de sare;
  • apă călduţă;
  • 4 linguriţe de sos de tomate;
  • linguriţă de ulei de măsline.

Mod de preparare: Dizolvă zahărul şi drojdia în apa caldă, iar când drojdia se activează, adaugă făina şi frământă coca. Las-o la dospit timp de jumătate de oră, apoi întinde-o până obţii un strat subţire. Adaugă uleiul de măsline şi sosul de roşii. Las-o la cuptor timp de 20 de minute şi ta-daam! Pizza ta e gata.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult