Canotorii români s-au întors acasă de la Jocurile Olimpice de la Paris cu cinci medalii, două de aur și trei de argint. Performanțele remarcabile și rezultatele excepționale se datorează anilor de antrenamente intense și regulilor stricte pe care le respectă zi de zi.
Pentru sportivii de performanță, alimentația este crucială, aceasta fiind cea care oferă energia necesară pentru competiții și ajută la recuperarea după efortul fizic intens.
Vasile Oșean, medicul coordonator în cadrul loturilor naționale și olimpice de canotaj ale României, explică ce include dieta campionilor olimpici la canotaj și care sunt alimentele care îi ajută pe aceștia să obțină energie, anduranță și recuperare optimă.
„Canotajul este un sport care presupune un consum uriaș de energie și o anduranță deosebită. Cursele, fie că sunt individuale, în pereche sau de grup, sunt foarte solicitante și, de aceea, sportivii trebuie să fie mereu într-o formă maximă. Alimentația corectă este deosebit de importantă și trebuie să includă carbohidrați de calitate în proporție de 60% și proteine, grăsimi sănătoase și un aport optim de vitamine și minerale în proporție de 40%. Canotorii au un metabolism de bază foarte ridicat, de peste 3000 de calorii, și au nevoie să consume zilnic până la 9000 de calorii, ținând cont că, la cele două antrenamente, pot arde chiar și un total de 6000 de calorii”, spune Dr. Vasile Oșean.
„Este important ca sportivii să consume alimente de calitate. Caloriile necesare zilnic trebuie să provină din surse de calitate. Nu există alimente ultra-procesate sau fast food în meniul lor, iar carbohidrații, suplimentele de proteină și cele care le asigură hidratarea trebuie să fie de cea mai bună calitate.
La micul dejun avem surse de carbohidrați complecși, care le dau energia pentru antrenamente, și aici vorbim de cereale integrale, fructe, musli pe bază de ovăz, surse de proteine precum ouă, iaurt, brânză ori somon, grăsimi sănătoase din semințe sau avocado. Trebuie evitate alimentele cu mult zahăr pentru a nu produce acel spike glicemic, care ulterior cauzează starea de somnolență.
Hidratarea este foarte importantă și, pe lângă apă, sunt recomandate produsele specializate pentru hidratarea sportivilor, ce includ săruri, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Vasile Oșean.
„La masa de prânz, sursa principală de proteină provine din pui, curcan, pește sau năut. Apoi, prânzul trebuie să includă salate de legume, ca surse excelente de fibre, și carbohidrați sănătoși din orez, paste integrale sau cartofi dulci”, a explicat specialistul.
„Cina trebuie să fie ușoară, dar hrănitoare, pentru a asigura o bună digestie și un somn odihnitor. Ea include surse de proteine, de la pește, curcan, la ouă și tofu, legume proaspete sau la abur, orez, și grăsimi sănătoase din nuci și semințe”, spune medicul coordonator.
„Între mese ei pot consuma fructe sau batoane proteice. Importantă este și nutriția înainte și după antrenament, pentru energie și recuperare. Aici intervin suplimentele de calitate, ce trebuie să includă băuturi izotonice cu carbohidrați-electroliți cu vitamina C, B-uri esențiale, calciu și magneziu, și shake-uri proteice cu adaos de L-glutamină și L-carnitină. Mixul de alimente și suplimentele specializate pentru sportivi este important pentru ca organismul sportivilor să își atingă potențialul maxim”, adaugă Dr. Vasile Oșean.
Foto: Prosport/ Mihai Pop.