Dieta Şarpelui: cum funcţionează şi cum îţi pune sănătatea în pericol

Dieta Şarpelui este un plan alimentar extrem care poate provoca reale probleme de sănătate.
  • Publicat:
Dieta Şarpelui: cum funcţionează şi cum îţi pune sănătatea în pericol
FOTO: 123rf.com / Dieta Şarpelui: cum funcţionează şi cum îţi pune sănătatea în pericol

Tocmai când credeam că le-am văzut pe toate şi că nimic nu mă mai poate surprinde, descopăr o nouă dietă: dieta şarpelui, o dietă nouă pentru mine, dar se pare că populară în rândul persoanelor care apelează la variantele postului intermitent. Pot spune încă de la prima vedere că reprezintă un real pericol pentru sănătate şi cu siguranţă nu se adresează oricui.

Ce este Dieta Şarpelui?

Dieta şarpelui este mai degrabă un stil de viaţă. Deloc optim şi sustenabil, dacă mă-ntrebaţi. Programul promovează ceea ce creatorul său, Cole Robinson, menţionează: mâncatul proactiv. El defineşte acest obicei ca fiind ”o fereastră” lăsată liberă în mod intenţionat, de 1-2 ore. Nu este destul de clar dacă este vorba de 1-2 ore per total, iar protocolul sfătuieşte consumatorii acestei diete să nu mai mănânce, ci să bea ”sucul şarpelui”, apoi să continuie cu postul câtă vreme se simt bine. Faza iniţială presupune să iei cina, apoi timp de 48 de ore să ţii post, în timp ce bei doar ”sucul şarpelui” şi rămâi inactiv.

Al doilea pas presupune un post de 72 de ore, iar mai apoi, mesele trebuie să fie destul de simple, dar consistente şi ”să nu te îndopi” după cele două-trei zile în care nu ai mâncat nimic.  Acest suc al şarpelui permis în orele de post este o băutură cu electroliţi asupra căreia nu s-au făcut cercetări în privinţa siguranţei pentru sănătate. Şi chiar ar trebui să ne punem câteva întrebări având în vedere că este recomandat să consumi undeva la 3 băuturi de acest fel, pe zi.

Dieta Şarpelui: riscuri pentru sănătate

Desigur, principalul scop al acestui plan alimentar este de a scăpa de kilogramele în plus, dar foarte important este să luăm în calcul felul în care această metodă ne poate afecta sănătatea fizică şi emoţională într-un timp foarte scurt. Creatorul dietei menţionează că atunci când mănânci mai multă mâncare decât corpul poate arde sau digera, excesul este depozitat. Corect, dar asta nu înseamnă că trebuie să te înfometezi într-un mod extrem pentru a preveni surplusul de calorii. Făcând asta, corpul este deprivat de nutrienţii vitali, iar astfel este afectată sănătatea întregului corp şi a sistemului imunitar. Este greşit şi că menţionează că persoanele obeze au nevoie doar de apă sărată, pentru că oricum depozitul de grăsime asigură nutrienţii necesari. Adevărul este că orice persoană poate deveni subnutrită dacă îi lipseşte o cantitate adecvată de nutrienţi vitali zi de zi, care nu se găsesc deloc în grăsimea depozitată în corp. Aşadar, poţi fi în acelaşi timp şi deprivat de nutrienţi şi obez.

De asemenea, se poate ajunge cu uşurinţă la cetoacidoză, atunci când în corp apare excesul de cetoză, iar sângele devine acid. Cetoacidoza severă poate duce la comă sau chiar deces, iar acidoza în general poate fi un declanşator al respiraţiei urât mirositoare, durerilor de cap, ameţelilor, crampelor musculare, constipaţia şi pierderea densităţii oaselor. Este recomandat să urmezi această dietă doar sub supravegherea medicului. Fiind o dietă extremă reprezintă un risc pentru orice persoană, în special pentru cele care suferă de diabet, boli de inimă, rinichi sau au probleme digestive. Nu există o cercetare clinică în privinţa Dietei Şarpelui, aşadar nu se ştie dacă este sigură şi eficientă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult