Dieta sattvică: ce să mănânci să-ți purifici corpul. Meniul care te ajută să slăbești 5 kilograme în 9 zile

Află ce presupune dieta sattvică și cum te ajută să-ți purifici corpul și să slăbești în timp ce mănânci.
  • Publicat:
Dieta sattvică: ce să mănânci să-ți purifici corpul. Meniul care te ajută să slăbești 5 kilograme în 9 zile
Dieta sattvică: ce să mănânci să-ți purifici corpul. Meniul care te ajută să slăbești 5 kilograme în 9 zile

O dietă sattvică include alimente ușoare și sănătoase. În practica Ayurvedică, se crede că alimentele sattivice cresc nivelul energiei, fericirii, calmului și clarității mentale. Asta înseamnă să începi să consumi alimente de origine vegetală, nutritive, proaspete și gustoase.

Dieta sattvică: alimente permise și interzise

Alimentele sattivice fac referire la acel grup de alimente crude sau ușor gătite și proaspete. Cele care sunt „mai vechi” sau nepregătite corespunzător nu se încadrează în această categorie. O dietă sattvică este bogată în alimente vegetale pline de nutrienți și redusă în alimente procesate și prăjite. Printre alimentele permise în dieta sattvică se numără:

  • Cerealele integrale
  • Fructele proaspete
  • Legumele de pământ sau mare
  • Sucurile pure din fructe
  • Laptele din nuci și semințe
  • Brânza
  • Leguminoasele
  • Mierea
  • Ceaiurile din plante
  • Ghee (unt clarificat)

Alimente interzise

Printre alimentele interzise în dieta sattvică se numără:

  • Alimentele acre și sărate
  • Ceaiul
  • Cafeaua
  • Alcoolul
  • Ceapa și usturoiul
  • Alimentele congelate
  • Alimentele de tip fast-food
  • Alimentele încălzite la cuptorul cu microunde
  • Alimentele procesate
  • Carne
  • Pește
  • Ouă
  • Resturi rămase din alte preparate

Dieta sattvică: beneficii pentru sănătate și siluetă

Pentru că este o dietă care se bazează pe consumul de fructe, legume și cereale, asta o face să fie o dietă foarte sănătoasă care vine la pachet nu doar cu beneficii pentru siluetă, ci și pentru starea generală de sănătate, reducând riscul de:

Boli cardiovasculare

Persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană au un risc redus cu 30% de deces provocat de bolile ischemice comparativ cu persoanele care consumă produse de origine animală. În general, dietele care au la bază produse de origine vegetală sunt diete reduse în grăsimi saturate și bogate în fibre.

Cancerul

O dietă vegetariană bogată în alimente integrale ajută la reducerea riscului de cancer. Legumele și fructele sunt bogate în fitochimicale, care pot preveni apariția celulelor canceroase. Dietele bogate în fibre, la rândul lor, pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, care poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Diabetul de tip 2

Atunci când menții o greutate optimă cu ajutorul unei diete pe bază de produse vegetale, stai la distanță de diabetul de tip 2. Cercetările arată că vegetarienii sunt mai puțin predispuși să dezvolte diabet de tip 2, comparativ participanților care consumă carne și care au aceeași greutate.

Accidentul vascular cerebral

O dietă pe bază de produse vegetale scade riscul de AVC, iar asta pentru că principiul de bază este acela de a evita zahărul adăugat, cerealele rafinate și cartofii în timp ce consumi multe verdețuri, leguminoase și cereale integrale.

Dieta sattvică: meniul pe 3 zile

Dacă facem o recapitulare reamintim că dieta sattvică presupune consumul de produse proaspete, fructe și legume, cereale integrale și leguminoase. Așadar, iată un meniu pe trei zile care să te inspire în următoarea perioadă în care vrei să slăbești.

Ziua 1

  • Mic dejun: terci de quinoa cu lapte de migdale, fructe de pădure, semințe de in și cocos neîndulcit
  • Prânz: năut cu legume și dressing tahini
  • Cină: fasole cu orez sălbatic și tofu

Ziua 2

  • Mic dejun: iaurt cu fructe de pădure, nuci și scorțișoară
  • Prânz: salată cu legume proaspete, tofu, linte și brânză
  • Cină: curry de cocos cu năut și legume

Ziua 3

  • Mic dejun: ovăz cu piersici și unt de caju
  • Prânz: salată de quinoa cu cartof dulce, fasole și varză kale
  • Cină: orez cu năut și lapte de cocos

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”