Dieta stării de bine: 10 alimente care te fac să te simți excelent

  • Publicat:
Dieta stării de bine: 10 alimente care te fac să te simți excelent
Sursa foto: envato

Da, poți ajunge la fericire mâncând, iar acest lucru nu implică neapărat mâncatul nesănătos. Iată care sunt alimentele care, potrivit nutriționiștilor, ne dau o stare de bine, fără a ne afecta sănătatea sau silueta! 

10 alimente pline de nutrienți care ne dau o stare de bine

Ovăzul

Se știe deja despre carbohidrați că ajută la producția de serotonină. Serotonina este un neurotransmițător care afectează multe fațete ale comportamentului uman, cum ar fi starea de spirit, răspunsul la stres, pofta de mâncare și libidoul. Astfel, ovăzul consumat la micul dejun te poate încărca cu energia necesară pentru o zi întreagă și îți poate stabili buna dispoziție încă de dimineață.

Ouăle

Ouăle conțin colină, un nutrient esențial în alimentația noastră, necesar în producția de acetilcolină, responsabilă cu procesarea informației, limbajul și controlul mușchilor. O deficiență de colină poate cauza pierderi de memorie, lipsa concentrării, agitație sau chiar demență.

Nucile

Nucile, cele caju, migdalele și arahidele sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase și fibre, dar sunt un bun furnizor și de triptofan, care crește buna dispoziție. De asemenea, ele susțin și sănătatea și buna funcționare a creierului.

Citește și: Nucile, lintea si ovazul, noile arme impotriva colesterolului

Leguminoasele

Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre și proteine, fasolea, lintea, năutul sau mazărea sunt pline și de substanțe nutritive (complexul de vitamine B), care contribuie activ la revigorarea stării de spirit.

Alimentele fermentate

Iaurtul, kefirul și varză murată sprijină atât sănătatea intestinală, cât și starea de spirit. În timpul procesul de fermentare, sunt create probioticele, responsabile de creșterea nivelului de serotonină din organism. 

Carnea de vită

Carnea de vită este o excelență sursă de proteină și asigura necesarul de tirozină, aminoacidul care ne da energie, entuziasm și abilitatea de a ne mișca. De asemenea, acesta contribuie la atenție sporită și la concentrare.

Citește și: Alimentul plin de fier și vitamina B care poate preveni depresia. E rareori consumat de români, pentru că e prea scump

Plantele din mare

Oricine suferă de depresie, ar trebui să consuma alge marine, spirulină și alte alge comestibilebrun. Aceste plante de mare sunt o importantă sursă de triptofan, necesar în producția de serotonină.

Peștele gras

Acizii grași de tip Omega3 sunt un grup de grăsimi esențiale pe care corpul uman nu le poate produce, astfel că ele trebuie obținute din alimentație. Alege peștele gras, precum tonul sau somonul și consumă-l cel puțin de trei ori pe săptămână.

Citește și: Dacă nu ştiaţi, şi alimentele ne pot ridica moralul! Iată ce trebuie să consumi în perioada restricţiilor

Ciocolata neagră

Ciocolata este bogată în mulți compuși care stimulează starea de spirit. Zahărul brun poate îmbunătăți dispoziția, deoarece este o sursă rapidă de combustibil pentru creier. Cacaua este bogată în flavonoide care cresc fluxul de sânge către creier, reduc inflamațiile și stimulează sănătatea creierului, toate acestea contribuind și la reglarea stării de spirit.

Bananele

Bananele sunt o sursă importantă de prebiotice, un tip de fibre care sprijină hrănirea bacteriilor sănătoase din intestin. Combinația de fibre și carbohidrați din banană asigura un nivel stabil de zahăr și, așadar, un control mai bun al dispoziției.

Citește și: 7 efecte secundare uimitoare ale consumului zilnic de banane

Surse: Byrdie, HealthLine, Hy Vee

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult