Dietele vegetariene sunt mai greu de echilibrat decât cele care conțin produse de origine animală, mai ales în cazul oamenilor cu rata metabolică mică. Vin azi cu un exemplu de meniu de o zi care asigură toți nutrienții necesari în 1.200 kcalorii. Este un meniu bogat în fibre, echilibrat pe macronutrienți, cu aproape 60g proteina care pot să nu fie suficiente unui bărbat. Și, bineințeles, are nevoie de suplimentare cu vitamina D. Am folosit semințe de floarea soarelui, migdale, linte, năut, spanac și tofu ca surse de proteine.
Din punct de vedere medical un regim vegetarian nu prezintă riscuri, însă abordarea ca stil de viață presupune acumularea unor noțiuni de nutriție, disponibilitatea pentru organizare și prepararea meselor cu mai multă grijă pentru a asigura nutrienții necesari. Din punct de vedere al scăderii în greutate nu pot spune din practica proprie că este mai ușor să scazi în greutate cu un regim vegetarian decât cu unul în care incluzi produse de origine animală, deoarece am văzut în clinică mulți vegetarieni care consumau cantități mari de făinoase, orez, cartofi și ajungeau la un aport caloric crescut.
Meniul conține aproximativ 1.250 kcalorii, 18,66% proteine (58,38g), 59,70% glucide, 34,15% grăsimi (3,44% grăsimi saturate), 52g fibre. Meniul prezintă carențe de vitamina B12 și vitamina D care nu poate să fie asigurată integral.
Foto: envato