Dieta Weight Watchers (Îngerul păzitor al greutăţii) reprezintă una dintre cele mai vechi metode de slăbit, datând încă din anii 60 şi având originile în Statele Unite ale Americii. Acest program de slăbire a avut şi are încă numeroşi adepţi, în principal datorită faptului că nu este o dietă drastică, nu există alimente interzise şi se poate slăbi aproximativ 1 kilogram pe săptămână. În plus, dieta WW poate fi adaptată fiecărei persoane şi nu presupune eforturi financiare considerabile.
Ideea de bază a dietei Weight Watchers (WW) este că nu trebuie ţinut cu dinţii de numărul de calorii. Mai mult decât atât contează cantitatea de proteine, carbohidraţi, grăsime, fibre şi activitatea pe care o depune organismul pentru arderea acelor calorii ingerate.
În funcţie de aceste aspecte, se dau alimentelor un anumit număr de puncte, astfel că la acelaşi număr de calorii, pâinea din cereale integrale are puncte mai puţine decât cea din făină albă.
Cei care doresc să urmeze această dietă, trebuie să se înscrie pe site-ul oficial al programului (www.weightwatchers.com), unde vor găsi o listă cu peste 40.000 de alimente punctate după principiile de mai sus.
În funcţie de greutate, sex, vârstă şi înălţime, fiecare poate consuma un anumit număr de puncte pe zi, având libertatea de a alege singuri alimentele preferate.
Greutate | Femei peste 18 ani | Bărbaţi peste 18 ani | Adolescenţi |
Sub 65 kg | 18 | 20 | 24 |
65-75 kg | 20 | 22 | 26 |
75-95 kg | 22 | 24 | 28 |
95-100 kg | 23 | 25 | 29 |
Peste 100 kg | 25 | 26 | 30 |
Fructele şi vegetalele crude în general au zero puncte, deci pot fi consumate la liber. Excepţie fac vegetalele cu amidon (cum ar fi cartoful), sucul de fructe şi fructele uscate, care primesc puncte din cauza conţinutului mare de calorii.
Iată câteva din punctele principalelor grupe de alimente:
Fructele au zero puncte (sunt permise orice fel de fructe), cu menţiunea că fructele în coajă lemnoasă, precum migdalele, arahidele, nucile, cajuul, fisticul, alunele de pădure au mai multe calorii, deci la 30 de grame consumate se primesc patru puncte.
Legumele (de ex.: salata verde, varza, sparanghelul, morcovii, castraveţii) primesc zero puncte, excepţie făcând roşiile (două puncte) şi cartoful (10 puncte).
Lactatele primesc puncte, însă asta nu înseamnă că trebuie excluse din regimul alimentar deoarece sunt bogate în calciu şi vitamine esenţiale. La un pahar cu lapte se primesc 4 puncte, un iaurt cu fructe – 3 puncte iar un cubuleţ de brânză topită – 2 puncte.
Carnea trebuie să existe în orice regim alimentar, fie că vrem să slăbim, să ne menţinem sau să creştem în greutate.
Însă, aceasta poate fi sănătoasă sau nesănătoasă, în funcţie de tipul acesteia, de cantitate şi de modul de preparare.
De exemplu, o bucată de piept de pui are 3 puncte, peştele 2-3 puncte, dar o singură felie de salam are 2 puncte iar un hamburger poate ajunge chiar şi la 13 puncte.
Citeşte mai mult în „Abecedar de obezitate”, Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Sănătatea Press Group