„Dieta zero carbohidrați”, un pericol pentru sănătate. Slăbești, dar poți face diabet

Dr. Federica Amati, autoarea cărții Every Body Should Know This și nutriționist, a explicat că noi cercetări arată o legătură îngrijorătoare între „dieta zero carbohidrați” și apariția diabetului de tip 2.
  • Publicat:
„Dieta zero carbohidrați”, un pericol pentru sănătate. Slăbești, dar poți face diabet
Dr. Federica Amati, autoarea cărții Every Body Should Know This și nutriționist, a explicat că noi cercetări arată o legătură îngrijorătoare între consumul de carne roșie și apariția diabetului de tip 2.

Un expert în nutriție a avertizat că un trend alimentar ar putea fi periculos pentru sănătate, deoarece poate duce la o afecțiune gravă. Dr. Federica Amati, autoarea cărții Every Body Should Know This și nutriționist, a explicat că noi cercetări arată o legătură îngrijorătoare între consumul de carne roșie și apariția diabetului de tip 2.

O tendință recentă pentru slăbit este „dieta carnivoră”, în care adepții consumă doar produse de origine animală, precum carne, pește, ouă și unele lactate, excluzând toate alimentele pe bază de plante. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de „dieta zero carbohidrați”, deoarece elimină toate fructele, legumele, cerealele, leguminoasele, semințele și nucile.

Ce este dieta carnivoră sau „dieta zero carbohidrați”?

Dieta carnivoră este un tip de dietă ketogenică, ceea ce înseamnă că, în absența carbohidraților, organismul arde grăsimile pentru energie printr-un proces numit cetoză.

„Un studiu recent a analizat legătura dintre consumul de carne roșie și diabetul de tip 2. Adepții dietei carnivore susțin că un consum mare de carne roșie poate ajuta la prevenirea bolilor metabolice, însă dovezile arată clar contrariul”, a explicat Dr. Amati într-o postare pe Instagram. „Consumul excesiv de carne roșie, de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic, crește de fapt riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Asta pentru că sănătatea noastră metabolică depinde de o alimentație variată, iar o dietă bogată în fibre este esențială pentru o bună sănătate metabolică. Așadar, dacă cea mai mare parte a caloriilor provine din carne roșie, acest lucru va avea un impact negativ”, a continuat specialistul.

„Acest studiu arată clar că, pe măsură ce consumul de carne roșie crește, crește și nivelul HBA1C, care este o măsură a glicemiei noastre pe termen lung”.

Dr. Amati a spus că există o alternativă mult mai sănătoasă și benefică.

„Dacă aveți dubii și căutați o dietă care să sprijine sănătatea metabolică și să reducă riscul de diabet de tip doi, priviți modelul alimentar mediteranean. Acesta include o mulțime de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, ulei de măsline extravirgin, iar sursa preferată de proteine animale este, de fapt, peștele gras”.

Ce este dieta mediteraneană?

NHS descrie dieta mediteraneană ca fiind bogată în alimente de origine vegetală, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase, inclusiv fasole, năut și linte. De asemenea, include cantități moderate de pește, carne de pui și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Citește aici și:Dieta mediteraneană: meniu pentru o săptămână, beneficii, riscuri, alimente, băuturi permise

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult