Nu cădeți în plasa dietelor drastice, riscați să vă dereglați ciclul menstrual și să vă distrugeți oasele!

Ciclul menstrual poate avea de suferit din cauza dietelor extreme.
  • Publicat:
Nu cădeți în plasa dietelor drastice, riscați să vă dereglați ciclul menstrual și să vă distrugeți oasele!
Sursa foto: Shutterstock

Regimul alimentar strict şi numărul scăzut de calorii zilnice pot duce la ceea ce, în termeni medicali, se numeşte amenoree secundară, adică dereglări în ciclul menstrual.

Din cauza faptului că organismul nu primeşte suficiente substanţe nutritive în timpul dietei, corpul şi, implicit, hormonii reacţionează, iar cel mai frecvent întâlnit simptom în dietele restrictive este dispariţia menstrei sau ritmul neregulat cu care apare aceasta.

Legătura dintre slăbit şi ciclul menstrual

Dietele extreme şi tulburări alimentare precum anorexia pot duce la o scădere drastică în greutate şi o pierdere semnificativă a procentului de grăsime corporală, ceea ce duce la reducerea nivelului de hormoni estrogeni şi, deci, la stoparea menstrei.

Cu toate acestea, există şi alţi factori care pot duce la apariţia amenoreei, printre aceştia numărându-se stresul, anumite medicamente, tumorile pe creier, problemele cu tiroida, anomalii la nivelul ovarelor şi sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, au existat şi cazuri când anticoncepţionalele orale au determinat împiedicarea menstrei.

Riscurile dereglărilor menstruale şi ale dietelor extreme

Nivelul scăzut al hormonilor estrogeni, specific în cazul persoanelor aflate la dietă, şi ne adresăm în special celor care urmează o dietă ce presupune puţine calorii şi foarte puţine grăsimi, poate predispune, pe lângă apariţia amenorei, şi la scăderea densităţii osoase şi riscul crescut de osteoporoză și fracturi, precum şi la creşterea riscului de a deveni infertilă.

Consumul de alimente bogate în calciu, vitamina D, magneziu şi  vitamina K poate ajuta la refacerea oaselor şi menţinerea acestora în stare perfectă.

Simptomele amenoreei

Pe lângă principalul semn, şi anume întreruperea menstrei pe o perioadă mai mare de 3 luni, există şi alte semnale care pot da de gol că suferiţi de amenoree secundară. Printre acestea se numără:

  • durerile frecvente de cap
  • ameţelile
  • sânii dureroşi
  • setea excesivă
  • tiroida mărită în volum
  • pielea închisă la culoare
  • pilozitatea corporală excesivă
  • acneea
  • uscăciunea vaginală
  • îngroşarea vocii
  • schimbările bruşte de dispoziţie
  • problemele cu vederea

Dacă sesizaţi aceste simptome, nu ezitaţi să mergeţi la cabinetul medicului specialist, care vă poate recomanda cea mai bună soluţie pentru reglarea ciclului menstrual.

Cum reglăm ciclul menstrual

Înainte de a da curs unui regim alimentar, țineți cont că nu trebuie să pierdeţi mai mult de 1 kilogram pe săptămână. Deci nu vă iluzionaţi cu diete-minune care vă pot scăpa în 3 zile de 10 kilograme pentru că: 1) sunt mincinoase şi 2) vă pot îmbolnăvi.

În plus, dacă sunteţi la regim şi vreţi să vă modelaţi corpul prin exerciţii fizice, nu exageraţi prea mult cu mişcarea şi limitaţi-vă la 30 de minute sau cel mult o oră pe zi de exerciţii de intensitate moderată.

Alimentele consumate în timpul dietei trebuie să constituie 30% grăsimi, în principal grăsimi nesaturate care au capacitatea de a restabili echilibrul hormonal.

Medicul poate prescrie anticoncepţionale orale speciale care pot regla ciclul menstrual.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult