Nu se slăbeşte corect nici cu diete monoaliment, nici cu pastile, nici cu masaj, nici cu sport până la epuizare şi fără nici o masă. Toate aceste excese nu fac altceva decât să vă compromită imunitatea şi, în ultimă instanţă, sănătatea. Să trecem în revistă toate ideile fanteziste din curele de slăbire!
Toată lumea vrea să aibă muşchi frumos modelaţi, fără pic de grăsime, celulită. Puţini însă îşi doresc să renunţe la obiceiurile alimentare dezastruoase pentru acest obiectiv, la lene, la lipsa acută de informare în privinţa fiziologiei umane. Sunt prea dure aceste cuvinte?
De câte ori aţi auzit în jur: “De mâine, mă apuc de supa de varză ca să fiu bine până la Sărbători?” Sau “Mănânc doar carne, ca să slăbesc rapid?” Sau “De la începutul anului iau pastile ca să slăbesc?” E puţin probabil să fi auzit vreo persoană vorbind realist despre cel mult 4 kilograme pe care are voie să le slăbească lunar. Cu siguranţă, însă aţi auzit fantezia: “Mă îngraş şi de la aer!”. Luăm la rând fanteziile în privinţa dietei!
De mâine, i-au pastile!
Nu există pastilă care să topească grăsimea. Multe dintre suplimentele alimentare destinate slăbirii conţin cofeină, de cele mai multe ori de sinteză. Aceasta afectează sistemul nervos vegetativ, adică pe acela care guvernează metabolismele din organism. Deci nu veţi slăbi. Singurele pastile cu un efect în diete sunt cele cu fibre. Acestea se umflă în stomac şi dau senzaţia de saţietate.
Dieta “numai carne”
Pentru metabolizarea cărnii, organismul consumă multe resurse. Aşadar, dacă veţi consuma doar carne pentru 3-4 săptămâni, veţi slăbi spectaculos. Problema este că în acest timp construiţi în organism un mediu acid, pe fondul căruia apare orice boală. Rinichii sunt cei care trebuie să alcalinizeze mediul acid din sânge.
Aşadar, şi într-o perioadă scurtă se poate ajunge la insuficienţă renală. Pe de altă parte, acizii biliari care se descarcă necontrolat rămân în colon şi îi pot provoca leziuni maligne. După ce veţi renunţa la acest regim şi veţi introduce şi glucide, toate kilogramele pierdute vor fi la loc, şi mai inestetic.
Doar o supă de varză
O altă invenţie foarte nocivă este supa de varză cu legume. Dieta mizează pe extrem de puţine calorii, astfel încât să se producă scăderea ponderală. Dar dacă în dietă aveţi sub 1.200 de kilocalorii, organismul intră în alertă. În primul rând, orice calorie ingerată va fi reţinută şi folosită. În al doilea rând, orice aţi mânca la un moment dat în plus faţă de supa de varză se va depune.
Aceasta deoarece corpului îi este frică că va muri prin lipsă de aport alimentar. Supa de varză deproteinizează puternic organismul. Din proteine se formează şi sistemul imunitar. Deci primul efect al supei de varză este ruinarea sistemului imunitar.
Fără carbohidraţi!
Carbohidraţii sunt singura hrană pentru creier. Aşadar, dacă nu vreţi depresii, consumaţi pâine integrală, orez integral, paste integrale şi fructe dulci. Şi renunţaţi la “ororile” nutriţionale denumite pâine albă, orez alb, dulciuri, făină albă.
Realist, care-i soluţia?
Chiar dacă sunt puţini cei care vor să accepte, soluţia este să slăbiţi doar 4 kilograme pe lună. În felul acesta, toxinele bioconcentrate în grăsime nu vor intra în sânge şi deci nu vă vor stresa rinichii. Iar cele 4 kilograme pierdute, rămân pierdute.
Cei mai mulţi nutriţionişti sunt de părere că dieta potrivită pentru orice persoană este cea care se impune dacă sunteţi în prediabet (dacă glicemia este în jurul valorii de 100 şi trebuie să aveţi grijă de regimul alimentar). În acest regim sunt importanţi şi cartofii, şi pâinea, şi pastele, şi carnea, şi legumele, şi brânzeturile, şi uleiurile vegetale.
Puteţi mânca zilnic 200 de grame de paste din grâu dur integral sau 200 de grame de orez integral, 2-3 felii de pâine integrală, 200 de grame de cartof copt în coajă. Aveţi, de asemenea, voie să consumaţi carne preparată la cuptor, fără adaos de ulei, tot 200 de grame pe zi. Sunt permise şi un ou, şi salate mari, şi fructe proaspete şi dulci.
Nu se combină însă produsele animale cu pâine, cartofi, orez, paste. Aceşti carbohidraţi pot fi combinaţi doar cu proteine vegetale din mazăre, linte, fasole boabe. Iar produsele animale se consumă doar însoţite de salată de legume sau de suc de roşii.
Nu se prăjesc alimentele, dar se consumă o linguriţă de ulei presat la rece în fiecare salată. Fructele dulci sunt o necesitate pentru creier, deci consumaţi-le fără grijă. Iată exemple de meniuri:
Meniuri pentru dimineaţă
· 200 de grame de paste din grâu dur integral (cantitatea se referă la pastele deja fierte) cu suc de roşii. Sucul de roşii se încălzeşte şi se adaugă legume rase plus ciuperci. În farfurie, puneţi o linguriţă de ulei presat la rece.
· Carne la cuptor cu salată sau ou în teflon fără ulei cu salată sau brânzeturi cu salată.
· Salată de fructe cu nuci, fistic, alune, migdale, seminţe crude de foloarea-soarelui, susan sau 2-3 felii de pâine integrală cu unt şi gem de prune fără zahăr.
Ora 10:00
Fructe cu un biscuit integral.
Meniuri pentru ora 12:00
· Carne sau peşte la cuptor cu legume.
· 2 cartofi copţi în coajă la cuptor cu ulei de măsline şi salată.
· Omletă făcută în teflon cu ciuperci, legume şi o salată proaspătă sau murături puse în sare.
· Orez cu legume la cuptor cu garnitură de mazăre, fasole verde, linte, ciuperci, pregătite în suc de roşii, cu legume şi condimente
· Fasole boabe (200 grame) cu murături sau mazăre cu legume (200 grame).
Ora 16:00
Un fruct cu un biscuit integral, fără zahăr.
Meniuri ora 19:00
· Peşte la cuptor cu salată.
· Iaurt.
· Mâncare de ciuperci, de fasole, de mazăre.
· O conservă de peşte în suc propriu cu salată.
· Salată de vinete cu puţin ulei.
· Ghiveci de legume fără cartof.
Nu se mănâncă carbohidraţi reprezentaţi de orez, pâine, paste, cartofi!