Diferența nutrițională majoră dintre iaurt și brânza cottage

Fie că îți cauți un mic dejun, o gustare sau baza pentru un sos cremos sau o pastă tartinabilă, atât brânza cottage, cât și iaurtul grecesc sunt opțiuni gustoase și sățioase.
  • Publicat:
Diferența nutrițională majoră dintre iaurt și brânza cottage

Dar care dintre ele este, de fapt, mai sănătoasă? Și cum poți alege între ele?

Iaurtul, în special iaurtul grecesc, este un mic dejun clasic sănătos și o gustare preferată de medici. Însă brânza cottage câștigă teren în fața iaurtului grecesc.

Ambele opțiuni sunt pline de proteine care oferă sațietate, dar există câteva diferențe nutriționale majore între ele, de care ar trebui să ții cont.

Proteine

În ceea ce privește proteinele, care te ajută să te simți sătul și să-ți construiești masa musculară, cele două alimente sunt destul de comparabile.

„Brânza cottage este o brânză moale, cu un gust sărat, care conține aproximativ 12 grame de proteine la o jumătate de cană în varianta cu conținut scăzut de grăsimi”, spune nutriționista Natalie Rizzo. „Iaurtul grecesc cu conținut redus de grăsimi este foarte similar, având aproximativ 10 grame de proteine într-o jumătate de cană,” adaugă ea.

Iaurtul grecesc are, de asemenea, aproximativ de două ori mai multe proteine decât iaurtul obișnuit, a spus nutriționista  Caroline Susie pentru TODAY.com

Unele varietăți de iaurt grecesc și brânză de vaci pot avea chiar între 15 și 20 de grame de proteine per porție.

Grăsimi

Atât brânza de vaci, cât și iaurtul grecesc conțin în mod natural grăsimi, inclusiv grăsimi saturate, deoarece sunt produse lactate.

Grăsimile adaugă savoare și sunt „unul dintre nutrienții cheie care transmit creierului că am luat o masă și că ne simțim sătui,” a explicat Dr. Whitney Linsenmeyer. Grăsimile ajută, de asemenea, organismul să absoarbă anumite substanțe nutritive, cum ar fi vitamina D din lactate, a adăugat ea.

Unele „grăsimi bune” pot fi benefice pentru sănătatea inimii. Pe de altă parte, grăsimile saturate au fost asociate cu creșterea colesterolului LDL, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

În general, este recomandat să limitezi aportul zilnic de grăsimi saturate, sunt de acord experții. Iar persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, în special probleme cardiovasculare, ar trebui să evite aceste grăsimi pe cât posibil.

Atât brânza cottage, cât și iaurtul grecesc sunt disponibile în variante fără grăsimi, cu conținut redus de grăsimi și cu grăsimi integrale. Poți alege varietatea care se potrivește cel mai bine preferințelor tale și obiectivelor tale de sănătate.

Sodiu

Cea mai mare diferență nutrițională între iaurtul grecesc și brânza cottage este conținutul de sodiu. Brânza de vaci este preparată cu sare, explică Rizzo. O porție de jumătate de cană conține aproximativ 350 de miligrame de sodiu (sau 15% din valoarea zilnică recomandată). „Pe de altă parte, iaurtul grecesc nu conține deloc sodiu,” spune ea.

Conform Ghidului Alimentar American, adulții nu ar trebui să consume mai mult de 2300 miligrame de sodiu pe zi. Așadar, pentru majoritatea persoanelor, brânza cottage poate fi inclusă perfect într-o dietă sănătoasă, chiar dacă are mai mult sodiu decât iaurtul, spune Rizzo.

„Totuși, dacă dieta include multe alimente procesate, ar fi bine să fii atent la aportul de sodiu,” adaugă ea. „De asemenea, persoanele cu hipertensiune ar trebui să fie atente la cantitatea de sare și să ia acest aspect în considerare atunci când aleg brânza de vaci.”

Probiotice

Probioticele sunt bacterii benefice care apar în mod natural în unele alimente. În special, alimentele probiotice sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății intestinale.

Iaurtul grecesc este o sursă bună și naturală de bacterii probiotice. Unele varietăți de brânză cottage conțin, de asemenea, bacterii probiotice, dar nu toate. Verifică eticheta pentru a fi sigur.

Textura

Pe lângă diferențele nutriționale, aceste două alimente bogate în proteine au și texturi semnificativ diferite, spune Rizzo.

Iaurtul grecesc este cunoscut pentru textura sa, care este mai groasă și mai cremoasă decât alte tipuri de iaurt. Pe de altă parte, datorită boabelor, brânza cottage are o textură caracteristică, granulată sau cu cocoloașe, pe care unii oameni o pot găsi neplăcută. Alege textura pe care o preferi, recomandă Rizzo.

Deci, ce este mai sănătos să consumi: iaurt sau brânză de vaci?

Atât brânza cottage, cât și iaurtul grecesc sunt opțiuni sănătoase, bogate în proteine, care te vor face să te simți sătul. Așadar, nu poți greși cu niciuna dintre ele.

De asemenea, poți folosi atât brânza cottage, cât și iaurtul grecesc ca bază pentru alte ingrediente nutritive, precum fructe proaspete, granola, nuci și semințe, care adaugă mai multe grăsimi sănătoase, proteine și fibre.

Singura excepție este sarea: dacă îți monitorizezi aportul de sodiu, poate fi mai bine să alegi iaurtul grecesc în locul brânzei cottage.

Sursă foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”