Dar care dintre ele este, de fapt, mai sănătoasă? Și cum poți alege între ele?
Iaurtul, în special iaurtul grecesc, este un mic dejun clasic sănătos și o gustare preferată de medici. Însă brânza cottage câștigă teren în fața iaurtului grecesc.
Ambele opțiuni sunt pline de proteine care oferă sațietate, dar există câteva diferențe nutriționale majore între ele, de care ar trebui să ții cont.
În ceea ce privește proteinele, care te ajută să te simți sătul și să-ți construiești masa musculară, cele două alimente sunt destul de comparabile.
„Brânza cottage este o brânză moale, cu un gust sărat, care conține aproximativ 12 grame de proteine la o jumătate de cană în varianta cu conținut scăzut de grăsimi”, spune nutriționista Natalie Rizzo. „Iaurtul grecesc cu conținut redus de grăsimi este foarte similar, având aproximativ 10 grame de proteine într-o jumătate de cană,” adaugă ea.
Iaurtul grecesc are, de asemenea, aproximativ de două ori mai multe proteine decât iaurtul obișnuit, a spus nutriționista Caroline Susie pentru TODAY.com
Unele varietăți de iaurt grecesc și brânză de vaci pot avea chiar între 15 și 20 de grame de proteine per porție.
Probioticele sunt bacterii benefice care apar în mod natural în unele alimente. În special, alimentele probiotice sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății intestinale.
Iaurtul grecesc este o sursă bună și naturală de bacterii probiotice. Unele varietăți de brânză cottage conțin, de asemenea, bacterii probiotice, dar nu toate. Verifică eticheta pentru a fi sigur.
Pe lângă diferențele nutriționale, aceste două alimente bogate în proteine au și texturi semnificativ diferite, spune Rizzo.
Iaurtul grecesc este cunoscut pentru textura sa, care este mai groasă și mai cremoasă decât alte tipuri de iaurt. Pe de altă parte, datorită boabelor, brânza cottage are o textură caracteristică, granulată sau cu cocoloașe, pe care unii oameni o pot găsi neplăcută. Alege textura pe care o preferi, recomandă Rizzo.
Atât brânza cottage, cât și iaurtul grecesc sunt opțiuni sănătoase, bogate în proteine, care te vor face să te simți sătul. Așadar, nu poți greși cu niciuna dintre ele.
De asemenea, poți folosi atât brânza cottage, cât și iaurtul grecesc ca bază pentru alte ingrediente nutritive, precum fructe proaspete, granola, nuci și semințe, care adaugă mai multe grăsimi sănătoase, proteine și fibre.
Singura excepție este sarea: dacă îți monitorizezi aportul de sodiu, poate fi mai bine să alegi iaurtul grecesc în locul brânzei cottage.