1. Treci pe fibre! Le gasesti in fructe, legume proaspete, cereale integrale, oleaginoase si sunt importante intrucat favorizeaza tranzitul intestinal. Te vor feri de constipatie, una dintre urmarile firesti ale meselor bogate in proteine de origine animala – carnea de miel, in cazul nostru.
2. Atentie la legume! In cazul unui colon iritabil, acestea nu sunt indicate in stare cruda. De asemenea, unele dintre ele sunt susceptibile de a provoca gaze: brocoli, varza, fasolea. Daca nu poti renunta la ele, e recomandat sa adaugi o cantitate mica de condiment, cum ar fi ghimbirul.
3. Nu doar fibrele, ci si alimentele bogate in enzime inlesnesc digestia. Branza, bananele, papaya, ananasul, mierea, iata cateva produse de acest fel care nu ar trebui sa lipseasca de la masa.
4. Nu te grabi sa inghiti pe nerasuflate mancarea, aproape nemestecata. Aloca timp suficient mestecatului, pentru ca in felul acesta iti ajuti stomacul sa digere mai usor alimentele.
5. Chiar daca ciorba de miel este una dintre vedetele sfintei sarbatori de Paste, este bine sa o inlocuiesti cand si cand cu o supa de pui. Aceasta este blanda ca un „balsam” pentru stomac, prevenind instalarea crampelor abdominale.
6. Nu bea apa in timpul mesei, inlocuieste-o cu ceai de menta sau suc proaspat de lamaie, la temperatura camerei. Aportul de apa in combinatie cu mancarea nu face decat sa dilueze sucul gastric, care isi va pierde din puteri. Acest lucru duce la balonare si flatulenta. Specialistii nutritionisti recomanda un pahar de suc de lamaie cu 15 minute inainte de masa pentru a pregati stomacul si a-l ajuta sa faca fata mai usor „potopului alimentar” ce va urma.