Cercetătorii au descoperit că un consum zilnic de 350 ml de suc dintr-un fruct aparent banal, timp de o săptămână, poate aduce schimbări pozitive în sănătatea unei persoane. Micile fructe mov închise ale arborelui de soc recunoscute pentru efectele lor antioxidante și beneficiile asupra imunității, s-ar putea dovedi o armă secretă în gestionarea greutății.
O echipă de cercetători de la Washington State University a descoperit că sucul de soc poate îmbunătăți semnificativ sănătatea intestinală, toleranța la glucoză și arderea grăsimilor. Studiul, publicat în revista Nutrients, arată că un consum zilnic de 350 ml de suc din aceste fructe timp de o săptămână duce la schimbări benefice ale microbiomului intestinal.
„Socul este un fruct subapreciat, atât din punct de vedere comercial, cât și nutrițional”, a explicat Patrick Solverson, profesor la Elson S. Floyd College of Medicine din cadrul WSU și autor principal al studiului. „Începem să recunoaștem valoarea sa pentru sănătatea umană, iar rezultatele sunt foarte promițătoare.”
În cadrul unui studiu efectuat pe 18 participanți supraponderali, aceștia au consumat fie suc din fructe de soc, fie o băutură placebo care imita culoarea și gustul sucului real, creată de North Carolina State University’s Food Innovation Lab. Pe durata experimentului, participanții au respectat o dietă controlată.
Rezultatele au arătat că cei care au băut suc de fructe de soc aveau o creștere semnificativă a bacteriilor intestinale benefice și o reducere a celor dăunătoare. Aceasta contribuie la o mai bună absorbție a nutrienților și la o sănătate generală îmbunătățită. De asemenea, nivelul de glucoză din sânge a scăzut cu 24%, iar insulina a fost redusă cu 9% după consumul de carbohidrați.
Mai mult, consumul de suc de soc a fost asociat cu o ardere sporită a grăsimilor, în special după consumul de carbohidrați și în timpul activității fizice. Cercetătorii cred că aceste efecte se datorează concentrației ridicate de antociani din soc — compuși vegetali cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii și antibacteriene.
Profesorul Solverson subliniază: „Hrana este medicament, iar știința confirmă acum această înțelepciune populară. Studiul nostru contribuie la dovezile tot mai numeroase că socul, folosit de secole în medicina populară, are numeroase beneficii pentru sănătatea metabolică și prebiotică.”
Comparativ cu alte fructe, socul are o concentrație semnificativ mai mare de antociani. De exemplu, ar fi nevoie să consumi patru căni de mure pentru a obține aceeași cantitate de antociani din 180 ml de suc de fructe de soc.
Deși produsele din soc sunt mai puțin populare în SUA față de Europa, cererea pentru ele a explodat în timpul pandemiei de Covid-19 și continuă să crească. Cercetătorii au depus chiar un brevet provizoriu pentru utilizarea componentelor bioactive din socul american în suplimente pentru controlul greutății și sănătatea intestinală.
Oamenii de știință plănuiesc să exploreze alte beneficii ale sucului de soc, inclusiv dacă acesta poate ajuta persoanele care au întrerupt medicamentele pentru pierderea în greutate să-și mențină greutatea. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri inițiale și pentru a determina efectele pe termen lung ale consumului de fructelor de soc asupra diferitelor categorii de populație.
Sursa: mirror.co.uk
Sursa foto: Shutterstock