Dovleacul plăcintar este mult mai mult decât un element de decor toamnatic. Este o alegere excelentă pentru bucătărie.
Pulpa sa portocalie intensă este plină de savoare și nutrienți esențiali, iar semințele mici sunt o gustare sănătoasă.
Vitamina A din conținutul dovleacului joacă un rol important în funcționarea corectă a retinei pentru că ajută la transformarea luminii în semnale nervoase. Totodată, această vitamina contribuie la protecția corneei și a mucoaselor ochiului, prevenind afecțiuni precum uscăciunea ochilor sau conjunctivită.
Aproximativ 150 de grame de dovleac placintar reprezintă 10% din valoarea zilnică recomandată de fibre. Acestea sprijină bună funcționare a tranzitului intestinal și previn constipația.
Dovleacul plăcintar este bogat în pectină, o fibră solubilă care are proprietăți antiinflamatoare. Pectină ajută la menținerea sănătății intestinale prin hrănirea bacteriilor bune din microbiomul intestinal. Astfel, atunci când microbiomul este echilibrat, scade inflamația din corp.
Dovleacul plăcintar mai este este bogat și în vitamina C, esențială pentru sinteză colagenului, proteină care asigura elasticitatea și fermitatea pielii. Vitamina E conținută de dovleac acționează în sinergie cu vitamina C, oferind o protecție suplimentară împotriva stresului oxidativ. Astfel se previne îmbătrânirea prematură a pielii.
Cu dovleacul placintar, opțiunile sunt nelimitate! Este un ingredient versatil și gustos care poate aduce un plus de savoare în bucătăria fiecărei familii.
Sursă foto: Shutterstock.