Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Alimente permise și alimente interzise pentru pacienții cu gută

Pacienții cu gută trebuie să aibă o dietă hipocalorică (ținând cont de asocierea cu obezitatea), dar și o dietă hiposodată (având în vedere asocierea gutei cu hipertensiunea arterială)
  • Publicat:
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Alimente permise și alimente interzise pentru pacienții cu gută
Dr Cipriana Dimitrakopoulos: ”Guta apare atunci când surplusul de acid uric se unește în cristale, ceea ce provoacă inflamații la nivelul articulațiilor. Durerea, umflarea și pierderea mișcării articulare sunt tipice.”

Studiile au arătat că bărbații a căror dietă este mai bogată în vitamina C dezvoltă gută mai rar. De asemenea, vitamina C luată ca supliment alimentar (500 până la 1.500 mg / zi) poate reduce nivelul de acid uric din sânge. Acest lucru se realizează ajutând la eliminarea acidului uric prin rinichi. Dr. Cipriana Dimitrakopoulos, medic reumatolog primar explică pe larg alimentele permise și alimentele interzise pentru pacienții cu gută.

 CSÎD: Ce dietă este indicată pacienților cu guta?

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Mâncarea sănătoasă este cheia.  O dietă sănătoasă ajută la controlul greutății și oferă toți nutrienții necesari pentru menținerea unei sănătăți bune.

Pacienții cu gută trebuie să aibă o dietă hipocalorică și hiposodată

CSÎD: Ce trebuie să cuprindă alimentația pentru a menține starea de sănătate a pacienților cu gută?

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Se recomandă:

  •  fructe și legume – oferă fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți esențiali pentru o sănătate bună
  • pâine, cereale și cartofi, paste
  • ouă
  • cantități moderate de produse lactate – se recomandă trei porții de produse lactate zilnic, de ex. 200 ml de lapte (un pahar), o cană cu iaurt și o bucată de brânză tare de 30 mg
  • dieta hipocalorică (ținând cont de asocierea cu obezitatea),
  • dieta hiposodată (având în vedere asocierea gutei cu hipertensiunea arterială)
  • hidratare optimă (consum de apă plată)

Alimente interzise în gută

CSÎD: Ce alimente trebuie să evite pacienții cu gută?

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Alimentele bogate în purină care trebuie evitate sunt:

CSÎD: Ce carne le este recomandată pacienților cu gută și ce legume sunt care au cantității de purine moderate?

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Alimente cu purină moderată care trebuie consumate cu măsură:

  • Carne – carne de vită, miel, carne de porc
  • Păsări – pui și rață
  • Mazăre uscată, fasole și leguminoase – fasole, boabe de soia și mazăre etc.
  • Ciuperci, sparanghel, conopidă, spanac
  • Integrale – tărâțe, ovăz, pâine integral

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult