Dr. Drd. Psih. Costin Dămășaru ne explică de ce simțim nevoia să mâncăm fără oprire de Sărbători

Aflăm dintr-un interviu cu Costin Dămășaru cum se raportează creierul nostru la Sărbători și de ce simțim nevoia să mâncăm fără oprire.
Dr. Drd. Psih. Costin Dămășaru ne explică de ce simțim nevoia să mâncăm fără oprire de Sărbători
Foto: shutterstock

Costin Dămășaru a studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului Executive Education – Neuroscience for Leadership. Acolo a lucrat cu cercetători de renume la nivel global în domeniul îmbunătățirii performanței creierului uman, folosind tehnologia Brain Mapping și Brain Computer Interface. Este Doctor în Management, licențiat în Psihologie și a obținut un Masterat în Administrarea Afacerilor. În prezent este Doctorand în Fizică, în cadrul Facultății de Științe Aplicate, din cadrul Universității Politehnica București și Masterand în Neuroștiințe Aplicate în cadrul Universidad Isabel I din Burgos, Spania. Misiunea lui Costin Dămășaru este de a ajuta oamenii să-și acceseze imensa putere de vindecare a creierului și să își atingă potențialul maxim. Astăzi, ne dezvăluie câteva lucruri extrem de interesante despre cum se raportează creierul nostru la Sărbători și aflăm de ce simțim nevoia să mâncăm fără oprire de Crăciun și Revelion.

CSID: Din experiența dumneavoastră, spuneți-ne care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când ne raportăm la creierul nostru?

Costin Dămășaru: Din munca cu peste 7000 de clienți, am observat că una dintre cele mai frecvențe greșeli este neglijarea sănătății mentale în detrimentul altor aspecte ale vieții. Adesea, oamenii acordă atenție nevoilor altor persoane, dietei și exercițiilor fizice, dar uită să își hrănească și să își antreneze creierul. Ignorarea stresului și a oboselii mentale este o situație din ce în ce mai recurentă, care, din păcate, afectează negativ funcționarea generală a creierului și a bunăstării noastre emoționale.

CSID: Omul modern are grijă de trupul său, mănâncă echilibrat, face sport; spuneți-ne cum ar trebui să avem grijă de creierul nostru în era în care trăim?

Costin Dămășaru: În era actuală, grija pentru creier implică adoptarea unui stil de viață holistic. Alimentația echilibrată, somnul adecvat și exercițiile fizice contribuie la sănătatea creierului. De asemenea, este important să ne implicăm în activități care stimulează mintea, cum ar fi cititul, rezolvarea de probleme și practicarea meditației. Gestionarea stresului și acordarea atenției sănătății mentale sunt aspecte esențiale. Și bineînțeles, includerea unei rutine de Antrenamente Neuronale BM-BCI, care, din studiile noastre, sunt cele mai eficiente pentru a ajuta creierul să treacă de orice bariere și să se adapteze mai bine în context.

CSID: Cum poate fi crescută capacitatea creierului uman? Putem să-l antrenăm într-un fel?

Costin Dămășaru: Creierul are peste 86 de miliarde de neuroni care fac peste 60 de trilioane de conexiuni. Din toate acestea, o parte foarte mică este optimizată, iar potențialul este enorm. Creierul poate fi antrenat, iar acum avem și tehnologia de ultimă generație care să ne ajute să depășim bariere care înainte păreau de nedepășit. În ultimii ani, rezultatele clienților noștri au demonstrat că antrenamentele neuronale îmbunătățesc funcțiile cognitive și sporesc capacitatea de concentrare într-un ritm nemaiîntâlnit.

CSID: În ce fel ne afectează tehnologia și faptul că petrecem atât de multe ore în fața ecranelor?

Costin Dămășaru: Creierul nostru, de cele mai multe ori, este leneș, nu vrea să se schimbe. De aceea, atunci când apar niște recompense ușor de obținut, creierul zice “Sunt bine, sunt în siguranță, hai să continuăm să facem asta. De ce să ne stresăm?”. Prin metacogniție, poți să conștientizezi mai bine ce se întâmplă cu tine atunci când ești captivat de ecran. Timpul alocat în exces în fața monitoarelor afectează multe procese, dar în special calitatea somnului și claritatea mentală. Este important să ne gestionăm timpul în fața ecranelor și să includem pauze regulate pentru a reduce impactul negativ asupra sănătății creierului.

Costin Dămășaru:
Costin Dămășaru

CSID: Sunteți specialistul român care a descifrat mii de creiere până acum. Spuneți-ne de ce simțim nevoia să mâncăm fără oprire în perioada Crăciunului și Revelionului? Ce se întâmplă mai exact în creierul nostru atunci când facem asta?

Costin Dămășaru: Consumul excesiv de alimente în perioada Crăciunului poate fi influențat de factori psihologici și sociali. Creierul nostru reacționează la stimuli precum mirosul și aspectul hranei, eliberând neurotransmițători precum dopamina, cunoscută și sub numele de „hormonul plăcerii”. Aceasta poate crea o legătură emoțională puternică între mâncare și starea de bine, determinându-ne să mâncăm în exces. De asemenea, acesta poate fi și un mecanism dezvoltat pe bază socială. Dacă atunci când erai mic toate rudele păreau ca sunt fericite după ce stăteau și mănâncă timp de 8 ore, atunci creierul vede mâncatul excesiv ca pe o metodă de a depăși diferite perioade mai dificile sau de a te integra mai bine în societate.

CSID: Ce anume influențează modul în care ne simțim de sărbători?

Costin Dămășaru: În perioada sărbătorilor, oboseala acumulată de peste an, influențele sociale, așteptările ridicate și presiunea de a crea amintiri perfecte pot contribui la stres și anxietate. În plus, schimbările în rutină și relațiile tensionate pot afecta starea de bine. Este important să fim conștienți de acești factori și să adoptăm strategii sănătoase de gestionare a stresului.

CSID: Mulți dintre noi consideră Crăciunul și Revelionul evenimente stresante, chiar deprimante. De ce?

Costin Dămășaru: În prag de sărbători, starea de singurătate poate să lovească mai puternic, iar să gestionăm aceste momente devine esențial. În acest context, este crucial să ne dăm voie să simțim o paletă largă de emoții și să căutăm sprijin atunci când avem nevoie. Adesea, nostalgia și așteptările legate de Crăciun pot intensifica sentimentele de singurătate. Construirea unor așteptări ridicate și dorința de a recrea magia sărbătorilor din trecut pot aduce o presiune adițională. Cu toate acestea, încercarea de a petrece momente de calitate cu cei dragi și de a împărtăși cadouri poate aduce bucurie și împlinire.

CSID: Care sunt recomandările dumneavoastră pentru a avea mintea și sufletul liniștite de sărbători?

Costin Dămășaru: Gestionarea așteptărilor în mod realist și cu flexibilitate, prioritizarea relațiilor autentice și acordarea atenției necesare nevoilor celor apropiate pot transforma perioada sărbătorilor într-o experiență cu adevărat plăcută. Este crucial să ne permitem să spunem „nu” atunci când simțim că este necesar și să găsim momente de relaxare și reflecție în agitația specifică acestui sezon festiv. Prin a adopta o atitudine flexibilă, suntem pregătiți să facem față surprizelor și schimbărilor neașteptate, aducând un plus de magie și entuziasm în sărbătorile noastre. Totodată, este esențial să ne concentrăm pe construirea de conexiuni autentice cu cei dragi, prin gesturi sincere și timp petrecut împreună. Atingerea unui echilibru personal înseamnă și acordarea de atenție la propriile noastre nevoi, permițându-ne să ne retragem atunci când simțim că avem nevoie de momente de odihnă și introspecție în mijlocul frământării festive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Costin Dămășaru - Dr. Drd. Psih.
Costin Dămășaru a studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership. Acolo a lucrat cu cercetători de renume la nivel global, în domeniul îmbunătățirii performanței creierului uman, folosind ...
citește mai mult
Redactia CSID - Dr. Drd. Psih.