Perioada Sărbătorilor abundă în tentaţii culinare, petreceri de tot felul şi mese în familie unde vedetele sunt mâncărurile apetisante. Însă gustul delicios nu înseamnă întotdeauna şi calitate, dacă ingredientele de bază nu sunt alese cu atenţie. Aşadar, prima regulă pentru a găti o masă de Crăciun cu gustul şi valoarea autentică de odinioară este să cumpărăm inspirat, de calitate.
Şi începem cu carnea, care trebuie achiziţionată, dacă e posibil, de la producători locali, care au hrănit animalele cu porumb, grâu, iarbă şi nutreţ fără niciun fel de adaosuri de chimicale. Apoi, ar trebui să optăm întotdeauna pentru carnea cât mai proaspătă, dar şi pentru preparate care conţin ingredientele de bază.
Preparatele şi mezelurile trebuie să conţină ceea ce sunt, adică dacă vorbim de lebăr, ficat şi condiment, dacă vorbim de cârnaţi, carne, grăsime, condimente şi tot aşa.
De cele mai multe ori, consumăm altceva decât scrie cu litere mari pe etichetă. Dacă vom cumpăra din supermarket şi nu de la producători tradiţionali, trebuie să urmărim ca produsul să nu conţină mai mult de 2-3 E-uri şi proporţia de sare şi grăsime. Nu uitaţi, ne hrănim şi nu mâncăm, cu nutrienţi şi nu cu mâncare, spune dr. Florin Ioan Bălănică, medicul care a pus la punct metoda de slăbit care-i poartă numele şi care se bazează pe dietă adaptată, mişcare funcţională, managementul stresului şi gestionarea corectă a integrării sociale.
De altfel, medicul Florin Ioan Bălănică evaluează zilnic persoane care vor să slăbească şi pe care le sfătuieşte să nu se abată de la principiile dietei sănătoase nici măcar în zilele de Sărbători.
Programul de 3 mese pe zi şi două gustări rămâne în vigoare şi la final de an. Iar dacă vrem să evităm partea mai puţin plăcută a Sărbătorilor, adică îngrăşarea, trebuie să ţinem cont că ingredientele sănătoase fac casă bună cu reţetele light.
Oamenii se hrănesc cu nutrienţi şi nu cu mâncare. Corpul uman, în speţă tractul digestiv, nu recunoaşte felurile de mancare, ci nutrienţii. În fapt, gustul durează doar cât este limba, în rest, vorbim de sănătate sau boală. Atunci când ne gândim la mâncare, trebuie să ne gandim mai întâi de toate la nutrient şi mai apoi la gust.
Am construit peste 100 de reţete, care înseamnă şi reinterpretarea unor reţete tradiţionale româneşti, atât ca mod de preparare, cât şi ca gust. Sarmalele pot fi preparate din carne slabă de porc, mixată cu vită şi amestecată cu mirodenii, condiment dupa gust, varză murată şi supă de rădăcinoase fierte împreună cu un rasol. Sugerez pacienţilor mei să prepare mâncarea cu supă şi nu cu rântaşuri sau prăjeli, adică, în cazul nostru, să fiarbă sarmalele în supă, adăugând şi rădăcinoasele după gust. Putem să folosim piper boabe, foi de dafin, condiment şi chiar un os cu carne slabă pentru gust. Orezul îl putem înlocui cu ciuperci la grătar, tocate mărunt, oferă soluţii medicul care a consiliat mii de pacienţi în procesul de recâştigare a siluetei şi sănătăţii.
Obiceiul de a oferi dulciuri de Sărbători este unul inspirat atât timp cât acestea au o etichetă curată. „Curat” înseamnă câteva ingrediente de bază, fără zahăr mult, coloranţi şi grăsimi vegetale. Acestea trebuie evitate. În schimb, ciocolata este permisă, dar doar dacă îndeplineşte anumite condiţii.
Există o singură formă de ciocolată, cea neagră cu un procent ridicat de cacao, peste 70%. În rest, vorbim de orice altceva, dar de ciocolată nu.
Dacă citim cu atenţie eticheta produselor cum ar fi Moşul de crăciun sau dulciurile de sezon, vom constata acest lucru. Recomand consumul moderat de ciocolată neagră, 2-3 cubulete, în prima parte a zilei şi asociat cu activitate fizică adaptată, recomandă medicul Florin Ioan Bălănică.
O greşeală frecventă a celor care vor să slăbească sau să-şi menţină silueta este să înlocuiască dulciurile cu fructele, fără limită la cantitate. Acestea trebuie consumate cu măsură. Iată de ce!
Fructele se consumă în prima parte a zilei, fiind o bună sursă de energie. Citricele se consumă în toata perioada anului, sunt bogate în zaharuri şi trebuie să ne interesăm care este sursa de provenienţă, mai precis, ţara de unde provin şi care sunt reglementările legate de siguranţa alimentelor în acea ţară. Fructele de import suferă un proces de conservare, pentru a rezista transportului, se consumă spălate şi fără coajă, avertizează medicul Florin Ioan Bălănică.
Cât despre sucurile dulci, acidulate, este de dorit ca acestea să fie înlocuite de apa simplă, cu lămâie. O bună opţiune o reprezintă şi sucurile din legume verzi, bogate în antioxidanţi şi fibre, care pot fi consumate la micul dejun sau la prima gustare.
Oricum, indiferent de forma sub care le consumaţi, încercaţi să treceţi pe lista de cumpărături legume din surse cât mai curate, de preferinţă din ţările Uniunii Europene. Dacă veţi consuma multe legume, vă puteţi permite şi desertul favorit al Sărbătorilor, cozonacul.
Cel mai uşor desert este cel consumat ocazional şi la distanţă de minimum o oră de masa principală. Consumul de „dulce’’ imediat după masă presupune ca nutrienţii conţinuţi în desert să fie folosiţi pentru metabolizarea nutrienţilor care compun masa principală.
Este important să folosim depozitele de glicogen din ficat şi muşchi şi grăsimea deja acumulată pentru a metaboliza ceea ce am consumat la o masă. Totodata, contează să asociem mişcarea fizică la consumul de alimente bogate în carbohidraţi şi grăsimi. Personal, dacă ar fi să aleg, aş alege să consum cozonac lângă un pahar de iaurt sau chefir degresat, în prima parte a zilei, adică la micul dejun sau prima gustare. Motivul este folosirea proteinei din iaurt pentru arderea carbohidraţilor şi a grăsimilor prezente în cozonac, explică inventatorul Metodei Dr. Bălănică.
Atenție la cozonacul cald, fierbinte chiar! Acesta poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat proaspăt scos din cuptor. Asteptați până a doua zi, dacă rezistați. La 24 de ore, drojdiile își termină fermentația și nu mai determină apariția arsurilor.
La fel de nerecomandat este să mâncăm cozonac care nu e bine crescut sau copt.
Şi nu uităm de alcool, care nu trebuie combinat cu grăsimile sau zahărul! Aşadar, nu bem la mese, ci între mese!
În concluzie, sănătatea începe cu citirea cu atenţie a etichetelor şi reducerea listei de cumpărături la carne, lactate, legume, fructe şi ciocolată de calitate. Şi continuă cu plimbări lungi sau practicarea sporturilor de iarnă, după fiecare masă abundentă. Mesele mici şi dese sunt cheia marilor succes pe cântar, iar rezoluţiile de la început de an pot fi adoptate şi aplicate chiar din prima zi de Crăciun!