Dr. Georgiana Bernea: 5 motive frecvente pentru care se îngrașă oamenii. Vezi dacă și tu faci aceste greșeli alimentare

Un medic specialist Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice explică câteva dintre motivele din spatele supraponderabilității și ale obezității.
  • Publicat:
Dr. Georgiana Bernea: 5 motive frecvente pentru care se îngrașă oamenii. Vezi dacă și tu faci aceste greșeli alimentare
Dr. Georgiana Bernea, medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, foto arhivă

Viața este din ce în ce mai confortabilă în multe zone a schimbat total stilul de viață al oamenilor în comparație cu câteva decenii în urmă. O bună parte din populația care are acces mai ușor la mâncare face mai puțină mișcare. Și de aici, pot apărea probleme cu kilogramele în plus. Și nu ne referim doar la criteriile de ordin estetic, evident, ci la problemele de sănătate care survin în urma îngrășării. Despre cele mai frecvente motive pentru care oamenii se îngrașă am stat de vorbă cu dr. Georgiana Bernea, medic specialist Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

 

 

CSÎD: Din ce motive se îngrașă oamenii în general?

Dr. Georgiana Bernea: În ultimii ani, a crescut foarte mult consumul de junk food – alimente fără valoare nutritivă, bogate caloric și care au în compoziție o cantitate foarte mare de sare, zahăr, grăsimi saturate.

De ce consumul des de junk food duce la îngrășare

CSÎD: Care este de fapt problema cu consumul excesiv de junk food?

Dr. Georgiana Bernea: Aceste produse nu oferă corpului substanțele nutritive de care are nevoie: vitamine, minerale. Deoarece sunt sărace în fibre, nu oferă sațietate și astfel se consumă cantități mai mari și implicit mai multe calorii.

Multe alimente au zahăr adăugat

CSÎD: Simțim tot mai des nevoia de dulce…

Dr. Georgiana Bernea: Totodată, alimentele moderne sunt bogate în zahăr și fructoză și au efecte nocive asupra metabolismului prin creșterea insulinorezistenței, a riscului de diabet zaharat de tip 2, a dislipidemiei și a acumulării de grăsime la nivel abdominal. Zahărul declanșează un cerc vicios stimulând apetitul și influențând secreția unor hormoni cu efect de îngrășare.

CSÎD: Când există riscul să ne îngrășăm?

Dr. Georgiana Bernea: Îngrășarea nu se produce peste noapte ci kilogramele se acumulează treptat și mai mult în perioadele de sărbători, în vacanțe sau în călătorii. Problema constă în faptul că oamenii nu slăbesc toate kilogramele acumulate și astfel, în timp, ajung la o greutate la care nu se mai simt confortabil.

Mâncarea mai ieftină este uneori săracă în nutrienți

CSÎD: Ce alte motive ar mai fi pentru îngrășare?

Dr. Georgiana Bernea: Un alt motiv pentru care oamenii se îngrașă mai ușor în ultimii ani este că pe piață au apărut din ce în ce mai multe produse procesate la un preț mai mic. Din păcate, problemele economice influențează alegerile alimentare: mai ieftin dar nu neapărat mai sănătos.

Lipsa odihnei duce la îngrășare pe termen lung

CSÎD: Cum influențează lipsa somnului pe termen lung silueta?

Dr. Georgiana Bernea: Neglijarea somnului este un alt motiv care a dus la suprapondere și obezitate. Sunt studii care arată că lipsa somnului produce dereglări hormonale, stimulează apetitul și implicit îngrășarea. În ultimele decenii, datele arată că din cauza tehnologiei digitale și a luminii artificiale, oamenii dorm cu 1-2 ore mai puțin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult