Regula de bază a slăbirii rămâne una singură: reducerea numărului de calorii din alimentație. Fie că reduci cantitatea de alimente consumate peste zi, fie că înlocuiești alimentele hipercalorice cu variante cu mai puține calorii, iei de fapt cea mai bună măsură pentru a slăbi.
La ora actuală, există multe aplicații prin care poți să-ți calculezi necesarul de calorii, cum este calculatorul de calorii de pe csid.ro. În funcție de greutate, înălțime, vârstă și sex, poți afla dacă ai o greutate normală și care este necesarul tău zilnic de calorii. Dacă vrei să slăbești, soluția ar fi să consumi zilnic mai puțin cu 300, 400 de calorii și să crești activitatea fizică. Însă nu mânca mai puțin de 1000 de calorii pe zi.
Rețeta pare simplă, însă pierderea în greutate poate fi influențată de mai mulți factori precum statusul hormonal, vârsta, anumite boli, alte situații precum menopauza sau administrarea unor medicmanete.
În plus, nu uita că acest număr de calorii este unul aproximativ. Pentru valori mai exacte ale numărului optim de calorii pentru slăbire, ar trebui să mergi într-un cabinet al unui medic sau specialist în nutriție. Acolo, poți afla cu precizie rata metabolismului bazal și poți primi o dietă personalizată.
Până atunci însă, poți face câteva mici schimbări în dietă, recomandate de medicul Mihaela Bilic în cartea sa „Sănătatea are gust. Ghid pentru slăbit”. Aceste schimbări presupun reducerea numărului de calorii din dietă prin consumul unor alimente mai puțin calorice și prin schimbarea modului de a găti hrana.
Astfel, dr. Mihaela Bilic vine cu aceste sugestii: