Despre importanţa fiecărei vitamine sau mineral în parte s-au scris mii de cărţi de specialitate şi milioane de articole. Cu toate acestea, lecţiile nu sunt foarte clare întotdeauna. Regula de aur spune însă însă alimentaţia naturală abundă în astfel de elemente. Mai concret este este important să avem o dietă cu multe legume, fructe proaspete dar şi aport echilibrat de cereale integrale, carne, ouă, leguminoase. Însă există situaţii când prin comportament ne autosabotăm – spre exemplu consumul excesiv de alcool poate duce la deficit de folaţi.
Am stat de vorbă despre vitamina B6 şi despre folaţi cu dr. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic Colentina.
CSÎD: Spre ce alimente trebuie să ne îndreptăm atunci când vorbim despre vitamina B6?
Dr. Răzvan Vasilescu: Surse importante de vitamina B6 sunt cerealele integrale, legumele, carnea, şi bananele.
CSÎD: Cum se poate manifesta deficitul de vitamina B6?
Dr. Răzvan Vasilescu: Deficitul de vitamina B6 se caracterizează prin anemie, depresie, convulsii, neuropatie periferică, dermatită seboreică, cheilită, glosită.
CSÎD: În ce alimente găsim folaţii?
Dr. Răzvan Vasilescu: Surse importante de folaţi sunt legumele cu frunza verde, citricele,
leguminoase uscate şi cerealele fortificate. Folaţii care se găsesc în natură se absorb în procent de aproximativ 50%, în timp ce acidul folic care este folosit la alimentelor se absoarbe în procent de aproximativ 85%. Absorbţia folaţilor depinde de sursă.
CSÎD: Cum manifestă deficitul de folaţi?
Dr. Răzvan Vasilescu: Deficitul de folaţi se caracterizează prin anemie, defect de tub neural, depresie
şi demenţă.
CSÎD: Din ce cauze poate apărea deficitul de folaţi?
Dr. Răzvan Vasilescu: Poate fi rezultatul unui aport insuficient (de exemplu, denutriţi şi consumatori de alcool), creşterea necesarului (de exemplu, sarcină şi alăptare), malabsorbţie şi aport de medicamente.
Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţiei şi boli metabolice la Spitalul Clinic Colentina