Dr. Răzvan Vasilescu: ”Se slăbeşte mai uşor, dacă toţi membrii familiei adoptă un regim sănătos”

În cazul multor familii nu se mai vorbeşte doar despre un membru care are probleme de greutate ci uneori chiar de doi sau trei. Un medic explică ce e de făcut.
  • Publicat:
Dr. Răzvan Vasilescu: ”Se slăbeşte mai uşor, dacă toţi membrii familiei adoptă un regim sănătos”
Dr. Răzvan Vasilescu: ”Se slăbeşte mai uşor, dacă toţi membrii familiei adoptă un regim sănătos”, foto arhivă

OMS arată că 1,6 miliarde de oameni sunt supraponderali la nivel mondial. Aşadar, unde-s mulţi nu doar kilogramele cresc ci şi puterea. Medicii nutriţionişti spun că adoptarea unui plan alimentar echilibrat nutriţional şi hipocaloric şi intensificarea activităţilor fizice se face mai uşor în cadrul unei familii care are acelaşi scop. Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţie şi bol metabolice la Spitalul Clinic Colentina vine cu amănunte preţioase pentru toate familiile aflate în pragul supraponderabiliţăţii şi al obezităţii.


CSÎD: Nu puţine sunt familiile în care cel puţin 1, 2 membri trebuie să slăbească, căci au devenit supraponderali. Ce îi sfătuiţi?

Dr. Răzvan Vasilescu: În prezent la o creştere importantă a supraponderii şi obezităţii, atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în anul 2016 peste 1,9 miliarde adulţi erau supraponderali, dintre care 650 milioane erau obezi, 41 milioane copii cu vârsta mai mică de 5 ani erau supraponderali sau obezi, în timp ce 340 milioane copii sau adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani erau supraponderali sau obezi.
În ceea ce priveşte membrii unei familii, datele arată o corelaţie strânsă între IMC (indicele de masă corporală) al acestora, la bază fiind atât factori genetici, cât şi stilul de viaţă comun.

Obezitatea atrage în timp boli de inimă, diabet zaharat şi chiar unele tipuri de cancer

CSÎD: Cu ce boli este asociată obezitatea?
Dr. Răzvan Vasilescu:
Obezitatea se asociază cu creşterea riscului de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat de tip 2, unele forme de cancer (de exemplu, cancer de sân, cancer de colon), a litiazei veziculare, artrozei, gutei, sindromului de apnee în somn, steatozei hepatice. Având în vedere aceste date, sfatul pe care îl dau personelor supraponderale este o modificare a stilului de viaţă,  care presupune o dietă hipocalorică şi creşterea activităţii fizice. 

Cu familia la slăbit în 2020 – ce e de făcut?

CSÎD: Funcţionează dietele solitare  fiecare îşi alege planul alimentar?
Dr. Răzvan Vasilescu:
Datele arată că atunci când un membru al familiei are probleme de greutate, va reuşi să slăbească mai uşor în momentul în care toţi membrii familiei vor adopta un stil de viaţă sănătos. Aceasta presupune elaborarea unei liste de cumpărături cu alimente hipocalorice, planificarea meselor, limitarea porţiilor, îndepărtarea alimentelor interzise, creşterea activităţii fizice.

Succesul poate fi mai mare dacă membrii familiei respectă aceleaşi reguli de alimentaţie şi fac mişcare fizică

CSÎD: Sunt dietele de slăbire mai eficiente dacă soţii adoptă acelaşi stil alimentar sau este recomandată dieta personalizată?
Dr. Răzvan Vasilescu:
Se recomandă ca ambii soţi să urmeze o dietă hipocalorică deoarece în acest fel se crează un sentiment de solidaritate. În cea mai mare parte recomandările pentru o dieta hipocalorică, echilibrată,  sunt asemănătoare. Sexul, vârsta, gradul de activitate fizică, preferinţele alimentare şi afecţiunile asociate vor influenţa particularităţile dietei fiecarei persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult