Ajută să consumăm miere în perioada aceasta – sezon rece și pandemie de coronavirus? ”Mierea este un aliment deosebit de valoros, care poate fi utilizat după vârsta de 1 an, ca atare, amestecat cu fructe (de ex cu cătină) sau adăugat în ceaiuri sau limonade. Toate tipurile de miere sunt benefice, bine ar fi să folosim miere naturală, proveniență eco, crudă. Este un stimulator al imunității nespecifice a organismului, are și efecte antiseptice, antibacteriene și antivirale, antiinflamatorii”, explică dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie
CSÎD: Sezonul rece este marcat în general de răceli (viroze respiratorii), gripă și mai nou și coronavirus. Am putea găsi în mierea naturală un aliat care să mai atenueze din simptomele specifice unei răceli de exemplu?
Dr. Ruxandra Constantina: Mierea de tei este benefică în caz de infecții respiratorii. Are efecte expectorante și calmante ale tusei.
CSÎD: Ce alt tip de miere ar putea fi potrivit pentru infecții respiratorii?
Dr. Ruxandra Constantina: Mierea de brad, în general mierea de conifere este foarte concentrată și este bună în diferite infecții, în special ale aparatului respirator, la fel ca și mierea de floarea-soarelui.
CSÎD: Ce alte produse ale stupului ne ajută în această perioadă pentru creșterea imunității?
Dr. Ruxandra Constantina: Mierea, propolisul, polenul, păstura, lăptișorul de matcă, veninul de albine și fagurele toate sunt imunostimulatoare și imunomodulatoare, cresc capacitățile naturale de apărare ale organismului împotriva agenților infecțiosi, fie că este vorba despre bacterii, virusuri sau fungi. Aceste produse au și efecte antiseptice, antibacteriene si antivirale, antiinflamatorii.
CSÎD: Mai au și alte efecte benefice produsele stupului naturale și consumate corect?
Dr. Ruxandra Constantina: Produsele stupului au și efecte tonice, energizante, înlătură senzatia de oboseala, astenia, stresul, cresc capacitatea la efort, încetinesc procesul de îmbătrânire.
CSÎD: Ce efecte au mierea și produsele stupului la copiii cărora le este permis să consume?
Dr. Ruxandra Constantina: La copii, favorizează procesele de creștere și de dezvoltare, stimulează pofta de mâncare, refac organismul după boli.