Privarea de somn, care este destul de comună în timpul sărbătorilor, poate provoca creșterea în greutate. Asta se adaugă și consumului de alcool, mâncărurilor pline de grăsimi și a deserturilor abundente în zahăr. Nutriționist sportiv, dr. Șerban Damian explică de ce ne îngrășăm în perioada sărbătorilor de iarnă și cum putem să evităm kilocalorii ce nu ne sunt de folos.
Cei care nu dorm suficient tind să fie mai înfometați, să consume mai multe calorii și să facă mai puține exerciții fizice. “Restricția somnului poate crește nivelul hormonului foamei, ducând în cele din urmă la un aport mai mare de calorii. În plus, somnul inadecvat a fost asociat cu un metabolism mai scăzut. Un somn adecvat ajută la menținerea sănătății și a bunăstării generale, precum și a capacității de a face față stresului și reduce tentațiile de a mânca alimente dulci!.”, explică medicul.
În timpul sărbătorilor, alcoolul și alte băuturi carbogazoase bogate în calorii sunt predominante. Aceste băuturi conțin o cantitate semnificativă de zahăr ceea ce poate provoca creșterea în greutate. În plus, consumul de alcool este adesea legat de creșterea poftei de mâncare și reprezintă un factor de risc pentru creșterea în greutate. Dacă încercați să vă controlați greutatea, cel mai bine este să vă limitați aportul de băuturi bogate în calorii.
Mâncărurile pregătite în casă sunt extrem de bogate în calorii și evident sunt o cauză principală a creșterii în greutate în timpul sărbătorilor. “Puteți reduce conținutul de calorii al rețetelor în mai multe moduri. Iată câteva idei: înlocuiți untul cu piure de mere, banane sau piure de dovleac; în loc de zahăr, utilizați un înlocuitor cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi stevia, eritritol sau xilitol. Adăugați fructe uscate în loc de chipsuri de ciocolată sau bomboane; optați pentru gătit la cuptor, la aburi sau grătar; înlocuiți smântâna cu iaurt grecesc.”, sfătuiește medicul nutriționist Șerban Damian.
Mesele de sărbători sunt de obicei bogate în carbohidrați și grăsimi, și pot fi sărace în fibre. Este important să includeți proteine la fiecare masă, deoarece acestea sunt utile pentru menținerea greutății. “Consumul de proteine în timpul meselor poate reduce automat aportul de calorii prin reducerea foamei și a apetitului. Optați pentru carne slabă, carnea de pasăre, pește, fasole și quinoa. Fibrele sunt un alt nutrient important care induc starea de sațietate. Din păcate, multe dintre alimentele de sărbători nu au cantități adecvate de fibre. Alegeți-le din legume, fructe, nuci.