După primele 5,6 săptămâni de autoizolare, multe persoane din toată lumea au observat că au pus kilograme în plus. Dar nu este o surpriză, era de la sine înţeles că sedentarismul extrem, mâncarea la dispoziţie, grijile mari duc la îngrăşare în cazul multor persoane. După Sărbătorile de Paşte, mulţi şi-au propus să slăbească. Chiar şi multe familii au asta în plan. Este mai greu, este mai uşor să ţii cură de slăbire alături de cei dragi? Răspunde dr. Şerban Damian, nutriţionist.
CSÎD: Nu puţine sunt familiile în care cel puţin 1, 2 membri trebuie să slăbească, căci au devenit supraponderali. Ce îi sfătuiţi?
Dr. Şerban Damian: Îi sfătuiesc să ceară ajutor profesionist şi să nu se apuce să ţină acelaşi regim toţi, pentru că pot fi diferenţe importante în principal legat de numărul de calorii. Spre exemplu, o femeie ar putea să aibă nevoie de un regim de 1.300 kcal pentru a slăbi, în timp ce soţul ei, mult mai corpolent, ar avea nevoie de 2.000 kcal. Realizăm că e o diferenţă importantă, iar dacă ar urma acelaşi regim, fie nu ar fi eficient, fie ar fi prea drastic.
CSÎD: Ce alte diferenţe sunt de luat în calcul atunci când se stabileşte scăderea în greutate în cadrul unei familii?
Dr. Şerban Damian: Există diferenţe legate de preferinţe şi intoleranţe, patologii, program zilnic etc. Toate acestea trebuie luate în calcul.
CSÎD: În general, funcţionează dietele solitare – fiecare îşi alege planul alimentar?
Dr. Şerban Damian: Acestă metodă este o loterie: poţi să alegi ceva ce ţi se potriveşte sau din contră. Cei mai mulţi oameni nu au pregătirea necesară să discernă între un regim adecvat situaţiei sale şi unul nepotrivit, aşa că există in grad destul de mare de risc să alegi prost.
Soţii trebuie oare să ţină acceaşi dietă?
CSÎD: Sunt oare dietele de slăbire mai eficiente dacă soţii adoptă acelaşi stil alimentar?
Dr. Şerban Damian: E clar că dacă eşti susţinut în familie atunci când îţi propui să slăbeşti, ai şanse mai mari de reuşită. Orice regim destinat slăbirii prespune anumite restricţii, atât cantitative, cât şi în alegerea alimentelor. E dificil ca cel de lângă tine să mănânce ceva ce poate te tentează şi pe tine, iar tu trebuie să te abţii. Din acest motiv este de preferat ca regimul alimentar al întregii familii să fie armonizat în aşa fel încât persoana care şi-a propus să slăbească să nu se simtă exclusă. Pe de altă parte, dacă ai un soţ sau o soţie cu greutate normală, trebuie să accepţi faptul că perechea ta are mai multe libertăţi alimentare.
CSÎD: Ce ar trebui să îi motiveze pe oameni să aibă mereu voinţa de a mânca puţin, dar sănătos şi nutritiv şi de a face mişcare?
Dr. Şerban Damian: Cred că acest gen de motivaţie trebuie să vină din înţelegerea profundă a tuturor beneficiilor pe care ni le aduce un stil de viaţă activ şi o alimentaţie echilibrată. De obicei există motivaţii extrinseci, adică determinate de factori externi, cum ar fi o situaţie (dorinţa de a găsi un partener de viaţă) sau un eveniment (nuntă, botez, concurs sportiv etc.), însă motivaţiile cele mai puternice şi care au şanse de reuşită sunt cele interioare, conştiente.