Menținerea unei stări de sănătate optime este determinată de o mulțime de factori. La rândul său, o stare de sănătate bună poate reduce riscul de a dezvolta anumite boli sau afecțiuni. Acestea includ diabetul zaharat tip II, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, unele tipuri de cancer și alte afecțiuni conexe. Există o mulțime de remedii prin care vă puteți menține sănătatea și echilibrul zilnic, de la evitarea zaharului până la practicarea meditației. Dar când vine vorba despre alimentație, despre ce este sănătos și ce nu, părerile sunt diferite. Acest lucru poate îngreuna procesul de decizie și vă poate determina să faceți alegeri greșite. Am pregătit un interviu cu Dr. Șerban Damian, nutriționist, în care am discutat despre reeducarea alimentară și reguli de dietă pe care trebuie să le urmăm indiferent de vârstă.
Dr. Șerban Damian: Există anumite reguli generale care sunt benefice pentru sănătatea și protecţia împotriva bolilor care sunt influenţate de stilul de viaţă. Iată câteva dintre ele:
Dr. Șerban Damian: Necesarul caloric al persoanelor în varstă este mai redus decât la cei tineri, din cauza reducerii masei corporale şi a unui volum de activitate fizică mult mai redus. Totuşi, în termeni de calitate, regimul alimentar al acestora trebuie să conţină obligatoriu:
Dr. Șerban Damian: Tranziţia la un stil de viaţă sănătos poate fi mai rapidă sau mai lentă, în funcţie de mulţi factori, dintre care aş pune pe primul loc nivelul de educaţie medicală/nutriţională a persoanei şi de asemenea, gradul de motivaţie pe care îl are în momentul în care se decide să facă această schimbare.
Legat de nivelul de educaţie şi cunoştinţe aş spune că o persoană care ştie ce are de făcut va putea trece prin această perioadă de tranziţie mult mai uşor în comparaţie cu cineva care caută haotic răspunsuri şi o direcţie. În acest scop oamenii au două alternative. Una este aceea de apela la specialişti care să îi îndrume şi să îi ghideze, reducand astfel mult din timpul de căutări pe cont propriu. Specialiştii (medic, dietetician) au instrumentele necesare pentru a-i consilia pe cei care doresc să facă trecerea către o alimentaţie corectă şi adecvată pentru rezolvarea anumitor probleme (de exemplu, greutate în exces, anumite patologii etc.).
O altă soluţie este educaţia personală (ceea ce nu exclude prima variantă). Educaţia se poate face citind cărţi şi articole, urmărind podcasturi şi postări ale specialiştilor sau prin intermediul cursurilor de nutriţie online, unde pot învăţa într-un mod sistematizat noţiuni de bază, dar şi avansate despre acest domeniu. În această idee am lansat platforma cursuridenutritie.ro unde cei interesaţi de domeniu pot urma cursuri online pe diverse teme. Lecţiile sunt sub formă de module video şi pot fi urmărite în ritmul fiecăruia, accesul fiind pe viaţă.
Dr. Șerban Damian: Practic toate noţiunile şi principiile prezentare în cursurile mele pot fi aplicate imediat. Sigur că depinde foarte mult de motivaţia fiecăruia de a face o schimbare, de disciplina şi consecvenţa cu care reuşesc să le implementeze în viaţa de zi cu zi.
În cursul-master „Esenţialul despre Alimentaţia Sănătoasă” fac o trecere completă prin toate noţiunile şi principiile unei alimentaţii corecte, la nivel de înţelegere generală şi cu aplicabilitate practică. În primele capitole vorbesc pe larg despre principalii nutrienţi şi sursele de unde îi luăm, apoi analizez fiecare grupă de alimente în parte, pentru ca apoi să vorbesc despre alcătuirea meselor, despre metode de gătit, despre cum ne descurăm corect la restaurant, la cumpărături, în perioada se sărbători şi de post, plus multe altele.
Foto: shutterstock