Cu siguranţă ai văzut în ultima vreme multe reţete care conţin drojdie inactivă (nutritivă). Dacă nu eşti încă familiarizată cu acest ingredient, cel mai probabil te întrebi ce este, cum se foloseşte şi cât este de sănătoasă.
Drojdia inactivă şi-a câştigat popularitatea în rândul dietelor vegane, iar asta datorită nutrienţilor pe care îi conţine şi care adaugă culoare şi savoare preparatelor. De cele mai multe ori se foloseşte în preparatele cremoase care nu necesită produse lactate.
Nivelul de extract de nutrienţi variază de la un brand la altul, însă dou linguriţe de drojdie inactivă pot avea 40 de calorii, zero grăsimi, 20mg de sodiu (adică 1% din doza zilnică recomandată), 3g de carbohidraţi cu 2g de fibre, 5g de proteine şi o cantitate semnificativă de vitamina B. De asemenea, aceasta include peste 90% din necesarul zilnic de acid folic, peste 200% din necesarul zilnic de niacină, peste 400% din necesarul zilnic de vitamina B6 şi riboflavine, peste 500% din necesarul zilnic de tiamină şi peste 600% din necesarul zilnic de vitamina B12.
Pentru că este o sursă excelentă de proteină de calitate şi vitamine B, drojdia inactivă sprijină sănătatea părului, a pielii şi unghiilor, dar şi sănătatea tractului gastrointestinal. Conţine beta-glucan, un tip specific de fibră ideală pentru imunitate şi densitatea oaselor şi, totodată reduce nivelul colesterolului, tensiunea arterială şi scade potenţialul risc de apariţie a cancerului. În plus, drojdia inactivă vine la pachet şi cu antioxidanţi şi cantităţi mici de minerale importante ca potasiu, fier, seleniu şi zinc. În final, nu contribuie la apariţia infecţiei cu candida.
În general, atât la aspect, cât şi la gust, drojdia inactivă este comparată cu parmezanul. Din acest motiv poate fi folosită peste popcorn, în salate, pe legume, în smoothieuri, sosuri, supe şi deserturi vegane.