Pastele se numără printre cele mai consumate preparate în întreaga lume. Dacă cele uscate, adică nepreparate, pot rezista ani de zile fără să se strice, nu putem spune acelaşi lucru şi despre cele pe care le-am uitat în frigider.
Similar altor preparate sau resturi pe care le mai găsim prin frigider, pastele gătite pot fi şi ele depozitate, iar asta pentru că temperaturile scăzute ajută la încetinirea procesului de expirare. Este foarte important să ştii cât de mult rezistă pastele în frigider, în funcţie de modul în care le găteşti, şi mai ales când este cazul să le arunci.
Ia în calcul că acestea sunt date generale, în funcţie de preparat (dacă sunt gătite cu carne, brânză, legume etc). Ceea ce trebuie să reţii este faptul că pastele gătite expiră în mai puţin de o săptămână.
Îţi poţi da seama dacă pastele mai sunt bune sau nu după felul în care arată, dar mai ales după cum se simt în momentul în care le atingi. Unul dintre cele mai comune semne care sugerează că pastele au expirat este atunci când devin lipicioase sau prind o culoare ciudată. Bineînţeles, şi mirosul lor te poate ajuta să-ţi dai seama de acest aspect.
Dacă pastele stau prea mult în frigider sunt foarte mari şansele ca pe suprafaţa lor să apara germeni şi bacterii dăunătoare care pot acţiona diferit de la o persoană la alta. De exemplu, te poţi confrunta cu simptomele unei toxiinfecţii alimentare, care variază de la uşoare la severe, însă cel mai des întâlnite simptome sunt durerile de stomac, diareea şi vărsăturile. Cel mai comun patogen care poate apărea pe suprafaţa pastelor expirate este B. cereus, care cauzează crampe, vărsături, greaţă şi diaree. În cazurile severe, această bacterie poate provoca şi moartea.
Dacă mănânci paste expirate care conţin alte ingrediente precum carne, ouă, produse lactate sunt şanse mari să te expui altor germeni precum Salmonella, Campylobacter, Clostridium sau Listeria.