Educația nutrițională trebuie să înceapă de la cea mai fragedă vârstă

Obezitatea este una dintre bolile care afectează din ce în ce mai mulți oameni la nivel global.
  • Publicat:
Educația nutrițională trebuie să înceapă de la cea mai fragedă vârstă
Dr. Diana Miclea: ”Dacă ne gândim la mecanismul apariției obezității, ea este este multifactorială sau genetică.” Obezitatea multifactorială este cea mai frecventă cauză a obezității

Educația nutrițională are un rol foarte important în lupta împotriva obezității și aceasta trebuie să înceapă de la cea mai fragedă vârstă.

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, este de părere că de-a lungul întregii vieți, fiecare dintre noi trebuie să învățăm permanent despre nutriție.

Aplicarea zilnică a cunoștințelor de nutriție sănătoasă e esențială pentru starea de bine și sănătatea omului modern. Acestea trebuie însușite de la cea mai fragedă vârstă și, dacă în comportament contează mult cei 7 ani de acasă, pentru sănătate și o greutate normală sunt cruciale elementele de nutriție pe care trebuie să le învățăm de-a lungul întregii vieți, declară Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu.

De aceeași părere este și Kent Bradley M.D., MBA, MPH – Chief Health and Nutrition Officer, Herbalife Nutrition, care consideră că o alimentație sănătoasă este posibilă atunci când se iau decizii informate care pot rezulta doar din educație.

Atunci când alegeți între două alimente cu aceeași cantitate de calorii, trebuie să țineți cont că alegerea unui aliment poate oferi organismului proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale de care avem nevoie în fiecare zi, în timp ce o altă alegere poate oferi calorii goale din zahăr și grăsimi fără nutrienți semnificativi”, spune Kent Bradley, menționând că sănătatea este holistică, iar alimentația echilibrată este doar o parte a ecuației pentru o viață sănătoasă și fericită.

El pune accent pe faptul că un regim de exerciții constante și o comunitate de sprijin sunt de asemenea esențiale pentru pierderea în greutate și adoptarea unui stil de viață activ și sănătos. Înconjurându-vă de persoane care vă oferă sprijin, precum cele care împărtășesc aceleași valori, și care doresc să aibă un stil de viață activ și sănătos, vă puteți crește semnificativ șansele de a vă atinge obiectivele personale”, este de părere acesta.

Un studiu publicat în British Journal of Sports Medicine a constatat că persoanele care se plimbă frecvent au valori mai mici ale tensiunii arteriale, ale frecvenței cardiace în repaus și a colesterolului total. Mișcarea determină și o reducere a grăsimii corporale și a Indicelui de Masă Corporală (IMC). De această părere sunt și specialiștii care lucrează la Centrele de Prevenire și Control al Bolilor (Center for Disease Control and Prevention – CDC) din SUA. În România, conform datelor raportate de studiul PREDATORR (Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi), aproape o persoană din trei suferă de obezitate. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că o persoană cu vârsta de peste 18 ani din două suferă de obezitate, iar această tendință este în creștere.

Conferinta „Explorarea modelelor de management al greutății în secolul XXI”, care a avut loc în luna mai și la care a participat ca și vorbitor Kent Bradley, a adus în prim plan nevoia crescândă și urgentă de a ne concentra asupra sănătății și stării de bine. Participanții au arătat că există o mare varietate de dovezi cu privire la impactul unui stil de viață sedentar și la alegerile alimentare cu un conținut scăzut de substanțe nutritive cheie, dar care oferă un exces de calorii ceea ce duce într-un final spre obezitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”