„Elixirul de aur”, mai sănătos decât laptele. Conține anticorpi și proteine

Un supliment a devenit tot mai popular în social media, datorită beneficiilor pe care le are, fiind numit drept "elixirul de aur".
  • Publicat:

Suplimentele cu colostru de bovine, cunoscut și ca „elixirul de aur”, prind elan în social media, datorită beneficiilor pe care influencerii de wellness le-au resimțit în urma utilizării, dar și a cercetărilor care vin din urmă să confirme afirmațiile din mediul online.

Ce este colostrul de bovine, cunoscut și ca „elixirul de aur”

Colostrul de bovine este primul lapte produs de vaci în primele zile după naștere. Specialiștii susțin că suplimentele pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății tractului gastrointestinal, performanța atletică, dar și recuperarea.

Mai mult, cercetările arată că acest prim lapte dat de bovine conține anticorpi, proteine, carbohidrați și grăsimi care ajută vițeii să aibă un sistem imunitar puternic, să crească și să rămână sănătoși.

Imediat după naștere, chiar și femeile produc acest colostru care, la rândul său, conține anticorpi ce protejează nou-născuții de infecții.

Dar trebuie să menționăm că cel uman și colostrul de bovine nu au similarități. Colostrul uman conține preponderent imunoglobulină A, în timp ce colostrul de bovine conține imunoglobulină G, dar și lactoferină și o cantitate mai mare de proteine.

Cum ajută colostrul de bovine la întărirea imunității

Colostrul de bovine conține compuși imunoactivi precum:

  • enzime
  • citokine
  • imunoglobuline

Suplimentele cu colostru de bovine ar putea crește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii și gastrointestinale.

Cum ajută la recuperarea și performanța atletică

Studiile arată că primul lapte al bovinelor conține factori de creștere precum IgF-1 și IgF-2 care pot îmbunătăți recuperarea musculară, performanța și creșterea.

Reacții adverse care pot apărea în urma colostrului bovin

Suplimentele ce conțin colostru pot avea urme de lapte sau soia, ce sunt considerați alergenu. Persoanele care prezintă intoleranțe alimentare la aceste produse nu ar trebui să le consume.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: Healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult