Este dieta fără gluten benefică pentru toată lumea? La ce riscuri te expui dacă nu suferi de boala celiacă și alegi să nu consumi gluten

Tot mai multe persoane aleg să renunțe la gluten. Totuși, este dieta fără gluten benefică pentru toată lumea?
  • Publicat:
Este dieta fără gluten benefică pentru toată lumea? La ce riscuri te expui dacă nu suferi de boala celiacă și alegi să nu consumi gluten

Cercetările asupra bolii celiace, o afecțiune influențată de consumul de gluten, datează încă din anii 1950, dar pe atunci era considerată o boală genetică rară. Pe măsură ce conștientizarea alergiilor alimentare a crescut la începutul acestui secol, înțelegerea noastră privind sensibilitățile alimentare a început să se aprofundeze.

În 2010, oamenii au cheltuit aproximativ 2,5 miliarde de dolari la nivel global pe alimente fără gluten. Curând, cărți precum „Creierul de grâu” și „Burta de grâu” au ajuns în topul listelor de bestselleruri. Multe persoane au decis că glutenul, așa cum s-a întâmplat anterior cu grăsimile, trebuie evitat.

Dieta fără gluten și boala celiacă

„Există aproximativ 3 milioane de americani cu boala celiacă,” a spus Carla Carter, director de outreach și programare la National Celiac Association.

„Este o boală autoimună genetică serioasă în care organismul atacă mucoasa intestinului subțire atunci când se ingerează gluten,” a spus ea.

„Deși atacul este asupra mucoasei intestinului subțire, efectele sale pot fi larg răspândite în întregul corp.”

Acesta este motivul pentru care cei cu boala celiacă trebuie să fie atât de vigilenți.

„Trebuie să evite glutenul până la nivelul firimiturilor pentru a nu provoca un răspuns autoimun,” a spus Carter.

„Este o boală ereditară, ceea ce înseamnă că se transmite în familie,” a spus Vanessa Weisbrod, ofițer șef de educație și angajament comunitar la Celiac Disease Foundation.

„Dacă aveți o rudă de gradul întâi cu boala celiacă, precum un părinte, copil sau frate, aveți un risc de 1 la 10 de a o dezvolta și dumneavoastră.”

Cum este să ai boala celiacă?

Peste 200 de simptome au fost documentate, astfel încât este diferită pentru fiecare persoană.

Molly Miller, proprietara cofetăriei Sift Gluten Free din Minneapolis, a spus:

„Deși ne concentrăm atât de mult pe aceasta ca o boală digestivă, am vorbit cu oameni la cofetărie ale căror simptome includ migrene, probleme ale pielii, confuzie mentală și balonare severă.”

Există și un sindrom mai puțin sever cunoscut sub numele de sensibilitate la gluten non-celiacă (NCGS). Carter estimează că peste 18 milioane de americani au această afecțiune. Cynthia Kelly, dietetician și CEO al Gluten Intolerance Group, a spus că nu există un diagnostic clar disponibil.

În cele din urmă, există persoane care au alergie la grâu, fiind una dintre cele mai comune alergii alimentare. Consumul de grâu poate duce la urticarie, erupții cutanate, dureri de stomac sau probleme nazale. Acest lucru poate fi diagnosticat de un alergolog. În astfel de cazuri este recomandat să se evite alimentele care declanșează simptomele.

Dieta fără gluten este bună pentru oricine?

Cu siguranță cunoașteți persoane care evită glutenul din motive care nu au legătură cu boala celiacă. Kelly a citat o cercetare din 2021 a Gluten Intolerance Group în care aproape un sfert dintre cumpărătorii din SUA au raportat că evită glutenul.

Cu aproximativ 1 din 4 peersoane care renunță la gluten, este cu adevărat glutenul un produs care trebuie evitat? Experții spus categotic că nu.

„Marea majoritate suntem predispuși genetic să gestionăm corect digestia glutenului, astfel încât … clinic nu am avea probleme în a consuma gluten,” a spus Dr. Alessio Fasano, directorul Centrului pentru Cercetarea și Tratamentul Bolii Celiace și șeful gastroenterologiei pediatrice și nutriției la Mass General for Children, într-un videoclip educațional din 2020.

„Concluzia: nu este adevărat că toată lumea trebuie să urmeze o dietă fără gluten pentru a rămâne sănătoasă.”

Deși este o necesitate absolută pentru unii, a mânca alimente fără gluten poate fi o provocare pentru alții.

„Este nutritiv sănătos pentru toată lumea să consume alimente în mod natural fără gluten, cum ar fi fructele proaspete, legumele, proteinele slabe, lactatele și cerealele integrale fără gluten, precum quinoa și orezul brun,” a spus Weisbrod.

Aceste alimente „integrale” sunt de obicei o alegere bună. Pe de altă parte, experții au menționat că nu este necesar să achiziționați produse mai scumpe și mai puțin nutritive doar pentru că sunt etichetate „fără gluten.”

„Produsele ambalate fără gluten tind să aibă o calitate nutrițională mai scăzută decât omologii lor care conțin gluten,” a spus Weisbrod.

„Deci, dacă nu aveți nevoie să mâncați fără gluten, aceste produse nu sunt mai sănătoase și poate au o valoare nutrițională mai scăzută.”

„Nu presupuneți că ceva etichetat ‘fără gluten’ este automat sănătos pentru dumneavoastră,” a spus Miller.

„Multe alimente procesate fără gluten sunt pline de amidon și alți aditivi care pot provoca propriul lor tip de disconfort digestiv.”

„Alimentele fără gluten pot fi mai bogate în calorii, zaharuri și grăsimi pentru o porție mai mică,” a spus Kelly.

„Dacă nu sunteți atent, puteți lua în greutate pe o dietă fără gluten.”

Mai mult, este important de menționat că o dietă fără gluten poate fi costisitoare.

„Alimentele fără gluten sunt în medie cu 183% mai scumpe decât cele care conțin gluten,” a spus Carter.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/is-a-gluten-free-diet-healthy_l_66144ce7e4b0f6c897f6c217

Sursă foto – DimaBerlin / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian