Este dieta vegetariană o soluție pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă? Mihaela Bilic dezminte tot ceea ce știai până acum!

Dieta vegetariană, sănătate sau pericol pentru organism? Ce spune medicul Mihaela Bilic despre o alimentație echilibrată și sănătoasă.
  • Publicat:
Este dieta vegetariană o soluție pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă? Mihaela Bilic dezminte tot ceea ce știai până acum!

Într-o eră în care tendințele alimentare se schimbă rapid și fiecare decizie nutrițională devine un subiect de dezbatere, medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă o perspectivă nouă asupra tendului legat de dieta vegetariană. Ea subliniază că echilibrul, diversitatea și moderația sunt elementele fundamentale ale unui stil de viață sănătos, și că simpla eliminare a produselor de origine animală nu este soluția magică pentru o sănătate optimă.

Cât de sănătoasă este dieta vegetariană

Medicul Mihaela Bilic insistă asupra faptului că „echilibrul, diversitatea și moderația sunt elementele unui stil de viață sănătos,” și că eliminarea completă a produselor animale din alimentație nu este o soluție miraculoasă.

„În trecut, a fi vegetarian era un obicei privit cu suspiciune, iar persoanele care nu mâncau carne erau considerate stranii, carnea fiind considerată un privilegiu al celor înstăriți. În prezent, a devenit o modă să fii vegetarian – de la actori de la Hollywood până la sectele religioase, toată lumea dorește să iasă în evidență eliminând produsele de origine animală din alimentație,” explică dr. Bilic pe pagina sa de Facebook.

Ea continuă să arate că, deși studiile au arătat o scădere a incidenței bolilor cronice în rândul vegetarienilor, beneficiile nu se datorează exclusiv eliminării produselor animale, ci mai degrabă creșterii consumului de legume, fructe și cereale.

Beneficiile și riscurile alimentației vegetariene

Dr. Bilic recunoaște beneficiile unei alimentații bazate pe produse vegetale, datorită reducerii riscului de boli cardiovasculare și protecția împotriva anumitor tipuri de cancer. Dietele vegetariene sunt sărace în grăsimi saturate și colesterol, și bogate în fibre și fitonutrienți cu efect antioxidant. Totuși, există și riscuri asociate, în special pentru vegani, care pot avea carențe de vitamina B12 și fier, nutrienți esențiali care se găsesc exclusiv în produsele de origine animală.

„Vegetarienii sunt la adăpost de acest risc, simpla prezență a oului sau laptelui în dietă acoperind necesarul de aminoacizi esențiali,” spune dr. Bilic. De asemenea, ea subliniază importanța calciului din lapte pentru sănătatea oaselor, argumentând: „calciul din lapte reprezintă standardul de referință pentru solubilitate,” în timp ce calciul din vegetale are o bioeficiență mult mai scăzută.

„O alimentație sănătoasă trebuie să fie în primul rând diversificată, doar în felul acesta sunt acoperite nevoile complexe ale corpului și mai ales ale creierului/sistemului nervos,” afirmă Mihaela Bilic.

Ea trage un semnal de alarmă împotriva dietelor vegane pentru gravide, femei care alăptează, copii, adolescenți, persoane în vârstă și cei cu afecțiuni cronice, subliniind că aceste grupuri au nevoie de nutrienți care se găsesc în produsele de origine animală.

 

Sursă –  https://www.facebook.com/mihaela.bilic

Sursă foto –  Facebook Mihaela Bilic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult