Este sosul de soia bun pentru sănătate? Ce trebuie să ştii despre acest condiment asiatic

Iubeşti sosul de soia şi nu-l vezi să lipsească atunci când serveşti sushi? Iată ce ar trebui să ştii despre el.
  • Publicat:
Este sosul de soia bun pentru sănătate? Ce trebuie să ştii despre acest condiment asiatic
FOTO: shutterstock / Este sosul de soia bun pentru sănătate? Ce trebuie să ştii despre acest condiment asiatic

Cu siguranţă cu greu îţi poţi imagina situaţia următoare: shushi fără sos de soia. Indiferent cât de sărat ar fi, parcă oricât ai mânca nu este suficient. Dar este oare sănătos pentru organism? Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le ştii despre acest condiment asiatic.

Cum se face sosul de soia?

Există modalităţi diferite prin care se poate realiza sosul de soia însă, tradiţional, acesta este preparat din boabe de soia, sare, agenţi de fermentare şi grâu. Mai apoi, este lăsat timp de opt luni la fermentat, iar înainte de a fi înbuteliat este pasteurizat. Ca procesul să fie mai rapid şi mai ieftin, mai există o modalitate de preparare a sosului de soia. Mai exact, se folosesc aditivi care să ofere gust şi culoare, iar multe dintre sosurile de soia din păcate conţin produse pe care nimeni nu şi-ar dori să le consume, cunoscute ca fiind cancerigene. De exemplu, una dintre chimicalele detectate în aceste produse poartă numele de 3-MCPD, care se află în stânsă legătură cu apariţia tumorilor, infertilităţii şi deteriorarea rinichilor, arată studiile făcute pe animale.

Sosul de soia, ca alte alimente fermentate, conţine cantităţi semnificative de histamină, care agravează afecţiuni precum rozaceea. Prea multă histamină duce la declanşarea simptomelor ca dureri de cap, ameţeli, mâncărimi şi probleme digestive. Dacă ai alergie la gluten, grâu sau soia, atunci sosul de soia este cu siguranţă un produs faţă de care trebuie să păstrezi distanţa.

Este la fel de sărat precum îl simţi

Deşi în mod tradiţional sosul de soia este scăzut în calorii şi carbihidraţi (o linguriţă de sos de soia conţine mai puţin de 10 calorii şi 1 gram de carbohidraţi), are o cantitate uriaşă de sodiu. O singură linguriţă de sos de soia conţine peste 900mg de sodiu, ceea ce înseamnă mai mult de o treime faţă de cantitatea minimă recomandată zilnic pentru un adult sănătos (2300mg)

Este benefic pentru sănătate

În privinţa sosului de soia există şi câteva veşti bune. Unele cercetări arată că datorită fermentării, sosul de soia ajută la sprijinirea şi dezvoltarea bacteriilor benefice din tractul digestiv, inclusiv Lactobacillus bulgaricus, care îmbunătăţeşte sănătatea digestivă şi sistemul imunitar.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult