Gătitul este una dintre activităţiile principale de zi cu zi, deoarece implică mâncarea, fără de care nu putem trăi. Dacă ştii deja să găteşti, asigură-te că o faci în mod corect.
Iar dacă nu stăpâneşti încă această „artă”, sfaturile următoare vor pica la ţanc!
Bunii profesionişti folosesc în bucătărie instrumente de calitate, iar cei care doresc să slăbească…la fel.
Chiar dacă ai crescut mai degrabă în tradiţia gătitului cu ulei decât în cea a legumelor fierte la abur, va trebui să corectezi unele obişnuinţe alimentare dăunătoare atât pentru silueta cât şi pentru sănătatea ta.
Aragazul
Este ideal pentru a găti carnea şi pentru a-i da un aspect auriu şi crocant. Sunt preferabile modelele cu grătar, pentru a frige şi a rumeni. Dacă alegi un aragaz de dimensiuni mari, este de dorit să aibă şi putere pe măsură, pentru a încălzi rapid; altfel gătitul va dura mai mult.
Indispensabil femeilor grăbite, are preţuri rezonabile; există modele cu gril sau făr[ gril. Îl poţi folosi pentru a încălzi şi decongela preparatele gătite de tine sau cumpărate ca atare, fără a trebui să le adaugi grăsime (ulei, unt).
Plita
Ideală pentru gătirea cărnii, a peştelui, a ouălor, dar şi a pastelor, orezului şi leguminoaselor, sau pentru a fierbe înăbuşit cantităţi mici de mâncare.
Frigiderul
Este locul spre care ne îndreptăm când suntem pe cale să „încălcăm” legile dietei. De aceea, este de dorit ca în perioada în care vrei să slăbeşti să faci o curăţenie generală în frigider, prin „metoda golirii”. Dă altcuiva tot ce nu este adecvat programului de slăbire: lapte concentrat şi îndulcit, unt, brânzeturi, smântână integrală, mezeluri, ciocolate, creme dulci, băuturi răcoritoare, etc. Înlocuieşte aceste „tentaţii” cu legume, brânză proaspătă cu 0 sau 10% grăsime, iaurturi degresate sau naturale, lapte degresat, ouă fierte, etc.
Congelatorul
Va fi complicele programului tău de slăbire! Indiferent dacă este doar un compartiment al frigiderului sau un aparat în sine, trebuie să faci şi aici o „curăţenie generală”. Scapă de hamburgerii semi-preparaţi, pizza congelată, crochetele de peşte sau îngheţatele şi înlocuieşte-le cu preparate dietetice, pe care le poţi congela după ce le-ai gătit TU într-un mod sănătos!
Dau savoare mâncărurilor oarecum insipide şi o accentuează pe cea a felurilor suculente. În cadrul unui regim de slăbire, sosurile trebuie să fie uşoare, dar nu fade.
Vinegretele
Sosurile vinegretă sunt bogate în lipide, fiindcă în general se amestecă o lingură de oţet cu trei linguri de ulei. Dacă ştim însă că fiecare gram de lipide, indiferent de provenienţa acestora, furnizează 9 calorii, ne dăm seama că o banală farfurie de crudităţi se poate transforma într-o adevărată bombă calorică!
Pentru a nu renunţa la sos, înlocuieşte parţial uleiul cu:
Sosurile pe bază de brânză proaspătă
Sunt ideale pentru a însoţi crudităţile: castraveţi sau morcovi raşi, de exemplu. Este suficient să dai brânza pe răzătoare şi să îi adaugi ceapă roşie, pătrunjel tocat, usturoi, piper şi puţină sare.
Se evaporă la gătit; de aceea, poţi prepara sosurile calde cu un pahar de vin sau un strop de whisky. Caloriile se evaporă, dar aroma rămâne.
Laptele degresat
Mai puţin insipid decât supa, conferă mâncării o anume onctuozitate. Utilizează-l în sosurile calde pentru a înlocui smântâna, după ce ai dizolvat în el puţin zeamil sau gumă de guar.
Sosul de soia
Conferă cărnii şi legumelor o aromă exotică. Lipsit de calorii, poate fi utilizat în preparate calde sau reci.
Poţi uza şi abuza de ele, deoarece conferă personalitate mâncărurilor fae şi au, în general, un conţinut caloric extrem de redus:
Sursa: „Vreau să slăbesc…şi să nu mă mai îngraş”, Claire Pinson