Mulţi oameni îşi văd de viaţa lor fără să aibă cea mai vagă idee că este posibil să fie „sensibil la carbohidraţi”. Când devii sensibil la carbohidraţi, organismul tău nu mai arde eficient grăsimile şi o mare parte din carbohidraţii pe care îi consumi se depozitează sub formă de grăsime.
Iată când apare sensibilitatea la carbohidraţi:
În mod obişnuit consumi prea mult zahăr şi carbohidraţi rafinaţi (biscuiţi, covrigi, paste, deserturi, pâine albă, orez alb). Din nefericire, această sensibilitate sporeşte cu înaintarea în vârstă.
Poate, de asemenea, să ducă la rezistenţa la insulină, o afecţiune aflată la un pas de diabetul de tip 2. În cazul rezistenţei la insulină, celulele nu mai recunosc glucoza, astfe încât acesteia îi este interzisă pătrunderea în celule ca material pentru energie. Nivelul zahărului din sânge tinde să crească, te simţi mai obosit şi iei mai mult în greutate, în special la nivelul taliei şi pieptului.
Corpul nostru face faţă stresului crescând nivelul de cortizol, un hormon secretat de glandele suprarenale. Acesta, la rândul său, declanşează descărcarea excesivă de glucoză îi insulină în fluxul sanguin. Rezultatul este rezistenta la insulină. Pentru fiziologia ta, faptul că suferi de stres cronic este echivalent cu a mânca numai prăjituri toată ziua.
În vreme ce bărbaţii ard carbohidraţi pentru obţinerea energiei, femeile tind să îi stocheze sub formă de grăsime. Acest fapt este valabil mai ales pe măsura înaintării în vârstă. Femeile aflate la menopauză sunt cele mai expuse. Ele nu au suficiente rezerve de strogeni care să se ocupe de cortizol şi de tendinţa acestuia de a determina organismul să stocheze grăsimi.