Concediul de vară este un prilej de reîncărcare a bateriilor, de a ne relaxa și bucura de soare, dar și unul de a savura tot felul de mâncăruri gustoase. Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție și antrenor de pilates, ne învață cum să facem față provocărilor din vacanță pentru a nu acumula kilograme în plus și a ne bucura de zilele libere și de preparatele locale, dar mai ales cum să stăm la distanță de excesele alimentare din concediu.
Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, ne sfătuiește în primul rând să ne setăm pentru vacanța de vară niște obiective realiste. Conform nutriționistului, un obiectiv destul de bun pentru concediul de vară este să ne menținem greutatea cu care plecăm de acasă și să încercăm să fim activi 2-3 zile pe săptămână.
„Cred cu tărie că viața e mai ales despre bucurie și mâncare bună, însă mereu trebuie să acționăm în concordanță cu ceea ce vrem să realizăm. Metabolismul nostru nu ia pauză doar pentru că plecăm noi în vacanță, de aceea nu trebuie să cădem în capcana confundării senzației de relaxare cu cocktailuri, gustări inutile și alte preparate de-a dreptul nesănătoase. Chiar dacă ne dorim să încercăm cele mai inedite mâncăruri, cu un pic de disciplină proprie putem să ne bucurăm din plin de vacanță fără a ne pune în pericol obiectivul de a avea un corp armonios și fără kilograme în plus”, a declarat Cori Grămescu.
Respectarea celor 3 mese principale și a orelor cu care eram obișnuiți să mâncăm acasă este unul dintre cele mai importante aspecte pentru a reuși să mâncăm cât mai echilibrat, să ne simțim energici și să ne bucurăm de fiecare zi de vacanță.
„Atunci când plecăm în vacanță se pierde avantajul rutinei. Programul fix ne ajută să întărim unele comportamente prin practică și repetiție. În vacanță însă ieșim din mediul familiar și respectarea meselor devine o provocare. Sfatul meu este să ne menținem atenția în zona alimentației, să mâncăm controlat, să avem la fiecare masă cât mai multe legume în farfurie, să nu mâncăm prea gras ori prăjit și să nu abuzăm de alcool. E bine să nu mănânci dulciuri seara, să bei alcool cu măsură și să compensezi cu câte 2-3 pahare de apă pentru fiecare pahar de alcool consumat. În vacanță ar trebui să consumăm mâncare în preajma nivelului nostru energetic de menținere, să avem majoritatea meselor sănătoase, cu mici tratații din alimentele care ne plac iar ca regulă de bază: 8 din 10 mese ar trebui să fie însă sănătoase și fără ingrediente bogate în calorii”, spune Cori Grămescu.
Activitatea fizică reprezintă și ea un factor cheie pentru a nu ne îndepărta de obiectivele noastre și pentru a ne nu întoarce din vacanță cu kilograme în plus. Cori Grămescu atrage atenția în primul rând la cum evaluăm efortul fizic pe care îl facem. Conform antrenoarei de pilates, plimbările, înotul, mersul pe bicicletă într-un mod lejer nu intră în categoria activitate fizică de tip fitness și nu pot compensa mesele cu un conținut caloric ridicat, însă ne ajută să avem o digestie corectă și un ritm de mișcare eficient.
„Prin mișcare poți avea grijă de silueta ta, bucurându-te în același timp de vacanță. Este nevoie doar de un pic de disciplină! În primul rând este bine să fim cât mai activi, să înotăm cât mai mult, să facem cât mai des plimbări alerte care durează cel puțin 40 de minute și să mergem cât mai mult pe jos. Apoi, ideal ar fi să suplinim antrenamentele fizice pe care le făceam acasă cu activități asemănătoare ce pot fi cu ușurință făcute și în concediu. De exemplu, power walking dimineața, pe stomacul gol, înainte de micul dejun. Mergi 15-20 de minute în pas alert și apoi încă 10 minute pe malul mării, cu picioarele prin apă. Îți va stimula circulația sângelui și vei profita de aerosolii de dimineață. Poți, de asemenea, să închei ziua cu o plimbare de o oră, în pas mai lent, dar constant. De asemenea, sportul în propria cameră de hotel, pe plajă sau la sala hotelului compensează excelent excesele culinare sau lâncezitul la soare toată ziua. Recomandarea mea este să apelezi la clase înregistrate on-line sau pe zoom pentru un plus de eficiență și să alegi tipul de antrenament (tonifiere sau cardio) care ți se potrivește cel mai bine”, explică antrenoarea de pilates și nutriționista Cori Grămescu.
Nu în ultimul rând, Cori Grămescu ne sfătuiește să revenim cât mai repede la obiceiurile sănătoase și la programul obișnuit de antrenament, odată cu venirea acasă. Acest lucru ne va scuti de chinul și frustrările post-vacanţă, când se termină mirajul libertăţii „lipsite de consecinţe” oferite de excesele alimentare din concediu.