Cu toții știți că sarea în exces nu face bine organismului, dar care credeți că sunt afecțiunile pe care consumul necontrolat de sodiu le poate declanșa? Vom afla imediat mai jos!
Sodiul este unul dintre cele mai importante elemente minerale din corpul omenesc. El intervine, alături de potasiu, în reglarea echilibrului hidrosalin, influențând astfel în mod direct valoarea tensiunii arteriale. De asemenea, sodiul are rol în menținerea în parametrii optimi a activității musculare și nervoase.
Princiala sursă de sodiu în dietă se regăsește în sare. Printre alimentele bogate în sodiu se numără brânzeturile, carnea, ouăle și alte alimente conservate.
Necesarul de sodiu și apă trebuie gestionat în mod individual pentru fiecare persoană. Astfel, cantitatea conținută de sare alimentară, luând ca unitate de măsură lingura, este următoarea:
Un adult tânăr sănătos, fără probleme cardiovasculare sau renale, trebuie să consume un aport de aproximativ 2300 mg/zi de sare. Cât despre persoanele cu hipertensiune arterială, aceștia trebuie să consume un necesar de cel mult 1500 mg/zi.
Conform specialiștilor, iată care sunt motivele pentru care nu e bine să folosim sarea-n exces:
Sarea în dietă este corelată cu incidența bolilor cardiovasculare. Consumul în exces, așadar, crește riscul apariției hipertensiunii arteriale, iar la cei ce au deja probleme cu inima, poate amplifica simțitor apariția insuficienței cardiace.
A avea picioarele umflate în ziua de azi este o problema des întâlnită, atât în rândul femeilor, dar și al bărbaților. Obiceiurile culinare influențează și ele sănătatea picioarelor, iar sarea este principalul dușman atunci când vine vorba de retenția de apă din organism.
Rinichii vor avea și ei de suferit în urmă unui consumat necontrolat de sare. Când sodiul este consumat în exces, rinichii nu mai pot controla cantitatea de sodiu pe care o primesc.
Excesul de sare din dietă poate duce și la balonare, avertizează specialiștii. Mănâncă și tu, așadar, mai puțin sărat, citește cu atenție etichetele produselor de la raft și caută înlocuitori sănătoși.
Surse: whoint.com, sciencedirect.com, healthline.com,