Există alimente ce mențin tensiunea arterială în limite normale?

În ce condiții trebuie consumate alimentele despre care se cunoaște faptul că ajută menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale?
  • Publicat:
Există alimente ce mențin tensiunea arterială în limite normale?
Conf. univ. dr. Elisabeta Bădilă

Are regimul alimentar echilibrat un rol în menținerea cotelor optime ale tensiunii arteriale? De ce unele persoane deși au același regim alimentar și stil de viață nu dezvoltă hipertensiune arterială, iar altele da? Răspunde la aceste întrebări conf. Dr. Elisabeta Bădilă, Preşedinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.

 

CSÎD: Un stil de viață sănătos are un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale?

Dr. Elisabeta Bădilă: Un regim de viață echilibrat sprijină sănătatea organismului, inclusiv păstrarea unor valori tensionale normale. Măsurile legate de stilul de viață sunt recomandate tuturor bolnavilor cu hipertensiune arterială și celor cu valori considerate normal înalte – adică TA sistolica 130-139 mmHg și TA diastolică 85-89 mmHg. Aceste măsuri fac parte integrantă din tratamentul hipertensiunii arteriale, contribuind esențial la controlul bolii.

În ce condiții unele alimente pot fi benefice menținerii presiunii sângelui

CSÎD: Tratamentele naturiste (ulei de susan, suc de sfeclă roșie etc) ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale?

Dr. Elisabeta Bădilă: Tratamentele naturiste, dacă sunt bazate pe principii naturale și nu conțin adaosuri de săruri, pot fi considerate parte a unui regim alimentar cât mai sănătos și mai apropiat de dieta mediteraneană dovedită benefică.

Fiecare dintre noi are o predispoziție pentru anumite boli

CSÎD: De ce unele persoane – cu obiceiuri de viață asemănătoare au hipertensiune, altele valori tensionale normale, iar altele hipotensiune?

Dr. Elisabeta Bădilă: Fiecare pacient are o anumită predispoziție pentru dezvoltarea anumitor patologii pe parcursul vieții. Riscul cardiovascular apreciat de medic reprezintă probabilitatea dezvoltării unei boli cardiovasculare de-a lungul vieții. Această probabilitate este apreciată în funcție de vârstă, gen, rasă, dar și a factorilor de risc asociați. Cu cât numărul factorilor de risc prezenți la un singur individ este mai mare, cu atât riscul aceluia de a deveni hipertensiv este mai mare.

Factori de risc pentru hipertensiune arterială

CSÎD: Ce înseamnă factori de risc?

Dr. Elisabeta Bădilă: Dacă unul sau ambii părinți au avut HTA, riscul de a avea această maladie este mai mare. De asemenea, hipertensiunea se dezvoltă mai frecvent după 40 de ani, la bărbați mai mult decât la femei. Sunt, de asemenea, și alte particularități nemodificabile, cum ar fi reacția organismului la sare. Nu la toate persoanele tensiunea arterială crește după o masă mai bogată în sare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Ridichile, un superaliment. Beneficii
Ridichile, un superaliment. Beneficii