Orice medic pediatru insista ca parintii sa ii prepare
acasa copilului toate mesele. Iar nutritionistii recomanda mancarea
de la bunica de acasa, adica cea naturala. Au dreptate, dar cu
toate acestea exista si asa-numitele E-uri bune pe care puteti sa
le ingerati fara efecte secundare negative.
Primul loc pe lista E-urilor bune il ocupa licopenul, un colorant
rosu-galben, obtinut din tomate. Il gasiti in produse sub denumirea
comerciala de E 160. Licopenul se obtine din fierberea rosiilor.
„Iar natura a fost mai mult decat generoasa, pentru ca, prin
fierbere, licopenul in loc sa se distruga, se genereaza in
cantitate si mai mare”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetari Alimentare din
Bucuresti.
„Licopenul e un antioxidant puternic. Este dovedit ca scade riscul
aparitiei cancerului de prostata si chiar al
cancerului de san„, continua profesorul. Un
alt aditiv de culoare rosie care nu prezinta efecte negative este E
162 sau rosul din sfecla. „Un colorant bun, sanatos, care nu prea
are varianta de sinteza si care poate fi gasit de multe ori in
iaurturi.
Si rosul din ardei e un colorant bun, sanatos care contine o
substanta indicata in curele de slabire. Aceasta are ca efect
cresterea ratei metabolismului bazal, adica accelereaza arderea
grasimilor”, spune directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Si E-urile 163 sunt considerate sigure.
Din aceasta grupa fac parte coloranti de la roz la albastru inchis,
in functie de fructele si legumele din care se extrag. Mai exista
insa o alta categorie de
aditivi buni.
Vitaminele sunt aditivi alimentari buni
Vitamina E sau E 306 are un rol important in preventia bolilor
cardiovasculare. E 306 e dovedit a avea
actiune antioxidanta foarte puternica si
astfel devine eficient in prevenirea si tratarea arterosclerozei.
Si vitamina C sau E 300, alaturi de betacarotenul numit E 160 nu
pericliteaza sanatatea.
De asemenea, echivalentul vitaminei B12, E 101, are un rol
important in metabolismul glucidelor, grasimilor si proteinelor.
Mai mult, E 100 este hepatoprotector care favorizeaza secretia
biliara si se gaseste cu preponderenta in amestecul cunoscut sub
numele de curry.
E 140 are un efect dezinfectant, iar E 322 inseamna lecitina
si se gaseste in ciocolata. Atentie insa! Pentru acesti aditivi
exista atat varianta naturala, cat si cea de sinteza, iar
consumatorii nu le pot deosebi.
„Legea nu obliga producatorii sa specifice daca e vorba de varianta
naturala sau de sinteza acestor E-uri”, explica prof. dr. Gh.
Mencinicopschi. Iar in prezent nu exista nici macar semne ca in
viitorul apropiat producatorii vor fi obligati sa specifice pe
eticheta provenienta acestor substante.
Firesc, varianta de sinteza e tot un produs chimic care nu are
de-a face cu ceea ce se gaseste in natura. De asemenea, aditivii
buni sunt si mult mai scumpi pe piata alimentara si acesta e
motivul pentru care nu sunt folositi frecvent.
Citeste eticheta!
Iata care este recomandarea pe care o fac toti specialistii in
nutritie. Daca nu ai informatii suficiente despre posibilele efecte
ale aditivilor, ghideaza-te dupa un principiu simplu: cu cat mai
putine substante componente, cu atat mai bine. Dar si aici sunt
nuante. Spre exemplu, intr-un aliment foarte simplu, borsul, poti
sa gasesti acid citric (tot un E) care nu e obtinut prin
fermentarea naturala care sta la baza acestui lichid.
Asa ca cel mai bun sfat ar fi: evita alimentele care au printre
ingrediente substante pe care nu le cunosti.