Experții în sănătate demontează 6 mituri populare despre obiceiurile de sărbători! Nu faceți pauză de la sport

Cum să rămâi sănătos în sezonul festiv: sfaturi de la specialiști.
  • Publicat:

Experții în sănătate demontează 6 mituri populare despre obiceiurile de sărbători. De la săritul peste mese și exerciții, la excesul de mâncare și băutură nesănătoasă, specialiștii analizează cele mai comune concepții greșite care apar în sezonul festiv.

Sărbătorile pot fi o perioadă plină de excese, care pot afecta negativ sănătatea. Cu toate acestea, menținerea unui stil de viață sănătos în timpul sărbătorilor este posibilă. Experții demontează 6 mituri comune despre obiceiurile din perioada sărbătorilor, conform unui articol publicat de Healthline.

În timp ce sezonul sărbătorilor este plin de distracție, poate provoca și stres atunci când încercați să mențineți un stil de viață sănătos în timp ce participați la festivități. „Sărbătorile sunt o perioadă minunată și specială a anului. Dar știm, de asemenea, că acest sezon poate fi foarte haotic și stresant. Avem tendința de a face alegeri alimentare mai slabe și de a aloca mai puțin timp pentru activitate fizică în aceste perioade”, a declarat pentru Healthline Daniel Hermann, cardiolog la un spital din Houston.

Un sondaj din 2023 al American Heart Association a constatat că sărbătorile sunt mai stresante decât impozitele, iar peste trei sferturi dintre persoanele chestionate sunt de acord că și-au neglijat nevoile de sănătate în timpul sărbătorilor.

Mitul 1: Nu există timp pentru relaxare

Chiar dacă sezonul pare agitat și haotic, este posibil să luați câteva minute pentru a vă relaxa și reîncărca bateriile. În primul rând, prioritizați somnul, vizând 7-9 ore pe noapte. În al doilea rând, continuați să practicați ceea ce vă face să vă simțiți relaxat, fie că sunt plimbări zilnice, citit sau vizionarea unui film.

„Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi respirația profundă, yoga sau meditația, este, de asemenea, utilă”, a spus cardiologul Laxmi Mehta.  „Și la fel de important este să stabiliți limite, să nu spuneți da la tot și să faceți planuri realiste despre ceea ce puteți realiza cu adevărat fără a fi copleșit”.

Mitul 2: Sărirea meselor economisește calorii

Cât de tentant ar fi să săriți peste mese pentru a „economisi calorii” pentru mai târziu, nu? Există mesaje contradictorii cu privire la beneficiile acestei practici. În general, medicul cardiolog Hermann a spus că este mai bine să urmați o dietă și un stil de viață sănătos pentru inimă pe care îl puteți transforma într-un obicei și îl puteți menține.

Mitul 3: Puțin exces de sare nu dăunează

Consumul excesiv de sodiu crește riscul de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, mărirea inimii și atac de cord, a spus cardiologul Mehta. Încercați să limitați alimentele bogate în sodiu și citiți etichetele pentru conținutul de sodiu.

Mitul 4: Nu este timp pentru exerciții fizice

Găsirea timpului pentru exerciții în timpul sărbătorilor poate fi dificilă. De fapt, aproape 45% dintre oameni raportează că iau o pauză de la exerciții, iar mai mult de jumătate raportează că se simt obosiți și au mai puțin timp pentru ei înșiși.

„Exercițiile vă pot ajuta să vă luați gândul de la mâncare și, de asemenea, să compensați unele dintre caloriile în exces consumate în timpul sărbătorilor… și pot ajuta și la reducerea stresului”, a adăugat medicul Mehta.

Mitul 5: Alcoolul în exces este acceptabil în timpul sărbătorilor

Vânzările de alcool sunt cele mai mari în decembrie. Deși evitarea completă a alcoolului nu este planul dumneavoastră, încercați să vă limitați consumul la un pahar la petreceri și apoi treceți la apă minerală sau o altă băutură fără alcool cu calorii reduse.

Mitul 6: Somnul poate fi sacrificat

Somnul este aspectul cel mai subestimat al sănătății, deoarece în timpul somnului corpul se resetează și se repară, a spus medicul Hermann. Neobținerea unui somn de calitate suficient în mod regulat crește riscul de boli precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, obezitatea și demența.

Foto: arhivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult