În aceste vremuri, în plină pandemie suntem mai mult ca oricând interesați de păstrarea sănătății. Și unii dintre noi au început să pună mai mare accent pe alimentația echilibrată. Am întrebat-o pe dr. Tatiana Popescu, medic de familie, cum arată o farfurie în care am pus alimente ce ne mențin sănătoși și sunt benefice și sistemului imunitar.
CSÎD: Cum ar arăta o farfurie ideală pentru sănătate și imunitate. Ce alimente să conțină?
Dr. Tatiana Popescu: O farfurie ideală pentru sănătate și pentru imunitate trebuie să conțină toate principiile nutritive: proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale și de asemenea fibre.
CSÎD: Cum și în ce doze alegem aceste alimente?
Dr. Tatiana Popescu: Toate acestea trebuie bine proporționate pentru a avea o alimentație sănătoasă și a ne ajuta în a avea o imunitate bună, să fim pregătiți pentru sezonul rece. Astfel că avem nevoie de 55-65% conținut de glucide, 20-30% conținut de lipide și 15-20% proteine. În alimentația noastră zilnică trebuie să avem legume proaspete cât mai diversificate, carne (pui, curcan, vită), leguminoase, ciuperci.
CSÎD: În sezonul rece simțim nevoia de alimente calde mai des. Uneori și fructele (gutui, mere) le punem la cuptor sau le facem compot…
Dr. Tatiana Popescu: În sezonul rece și suntem tentați să mâncăm fructele și legumele sub formă de compoturi sau murături. Acestea au un conținut mare de zahăr respectiv sare care poate decompensa anumite boli cronice cum ar fi diabetul zaharat de tip II sau hipertensiunea arterială ducând astfel la acutizări ale acestor boli și implicit la scăderea imunității. Recomandat este să consumăm legumele și fructele cât mai puțin procesate și să avem o diversitate a acestora în farfurie.
CSÎD: Ce recomandări aveți la capitolul hidratare?
Dr. Tatiana Popescu: În sezonul rece este recomandat să ne hidratăm corespunzător deoarece organismul nostru luptă cu frigul și răceala și are nevoie de apă în toate procesele celulare. Ceaiurile sunt o bună sursă de hidratare, dar și de antioxidanți naturali care susțin celula și o apară de radicalii liberi rezultați din procesele metabolice.