Scapi de 10 kilograme, dar pui la loc, în scurt timp, 15. Cam aşa stă treaba cu dietele-minune pe care ne chinuim să le urmăm la virgulă, dar care, odată duse la bun sfârşit, nu ne mai ţin în frâu poftele. Aşa se face că orice dieta am urma, dacă nu avem grijă şi la obiceiurile „de după”, kilogramele se încăpăţânează să reapară. E parcă o regulă: vine vara, ne subţiem, cum dă frigul, ne rotunjim. Însă aceste oscilaţii de greutate nu sunt tocmai sănătoase, avertizează specialiştii.
Potrivit unui studiu al experţilor de la Universitatea din California, aproape două treimi din persoanele care reuşesc să slăbească pun la loc kilogramele pierdute – uneori chiar şi peste – în decurs de numai 5 ani. Iar problemele de sănătate nu întârzie să apară. Pe lângă faptul că sunt foarte comune, fluctuaţiile de greutate pot afecta şi sănătatea. Iată cum!
Metabolism lent
După ce slăbeşti, metabolismul bazal – adică numărul de calorii arse – scade, spune dr. Alexandra Sowa. Pentru fiecare 10 procente pierdute din greutatea corporală, o persoană va consuma cu 20% mai puţine calorii pentru a-şi menţine greutatea, explică ea.
Acest lucru este cauzat, în parte, de pierderea masei musculare – orice dietă ai urma, este imposibil să pierzi doar grăsime, deci vei pierde şi masă musculară –, dar şi de anumite modificări hormonale sau genetice – cum ar fi scăderea nivelului de grelină, leptină, peptide şi insulină, substanţe care amplifică senzaţia de foame. Aşa se explică faptul că majoritatea persoanelor care slăbesc ajung ulterior să aibă un apetit exagerat, adaugă dr. Jeffrey Sicat.
Citeşte şi: 7 motive pentru care nu reuşeşti să slăbeşti
Inflamaţii în corp
Odată redobândite kilogramele pierdute cu greu prin dietă şi sport, în organism au loc anumite modificări genetice care pot influenţa sistemul imunitar, prin creşterea markerilor de inflamaţie (leucocite, fibrinogen, proteina C reactivă etc.), explică medicul genetician Michael Snyder.
Un studiu din 2009 a arătat că această exacerbare a procesului inflamator poate creşte riscul de dezvoltare a unor boli grave, precum cancerul, afecţiunile autoimune sau cele cardiovasculare, dar şi diabetul. De asemenea, inflamaţiile din corp pot deregla nivelul hormonal, cel despre care am stabilit anterior că poate duce la supraalimentare şi, desigur, creştere în greutate.
Depresie
Poate cea mai comună afecţiune în rândul celor „chinuiţi” de diete şi efectele yo-yo este depresia. Savanţii de la Universitatea Oxford au descoperit, în urma unui studiu publicat anul trecut, că femeile care slăbeau şi se îngrăşau la loc în scurt timp erau mult mai predispuse la apariţia depresiei. Iar acest lucru nu trebuie pus doar pe seama aspectului fizic. Şi inflamaţiile joacă un rol important în apariţia depresiei. Aşa cum am menţionat mai sus, inflamaţia favorizează apariţia unor probleme de sănătate care, la rândul lor, pot influenţa sănătatea emoţională.
Citeşte şi: 6 semne ale depresiei care nu trebuie ignorate
Boli de inimă
Creşterea în greutate, chiar şi cu câteva kilograme, nu zeci, poate duce la modificări ale anumitor gene care pot favoriza apariţia cardiomiopatiei, o afecţiune a muşchiului cardiac, spune dr. Michael Snyder. De asemenea, îngrăşarea poate modifica modul în care organismul utilizează grăsimea pentru a produce energie. Un studiu publicat în New England Journal of Medicine arată că o persoană care acumulează în scurt timp 4 kilograme poate avea un risc dublu de infarct sau accident vascular.
Rezistenţă la insulină
Cu cât o persoană recâştigă mai multe kilograme după ce slăbeşte, cu atât riscul de diabet este mai crescut, arată acelaşi studiu. O posibilă explicaţie este faptul că microbiomul suferă anumite modificări care încetinesc metabolismul şi duc astfel la fenomenul de rezistenţă la insulină, prediabet sau chiar diabet, spune dr. Michael Snyder.
Din fericire, aceste probleme pot fi evitate, dar numai dacă reuşim să ne menţinem greutatea ideală, obţinută cu atâta efort. Este important să continuăm să mâncăm sănătos, la ore cât mai fixe, să facem zilnic mişcare şi, cel mai important, să evităm fumatul, consumul excesiv de alcool şi nopţile albe.
Chiar dacă există sute de diete din care poţi alege, dacă vrei să slăbeşti sănătos, optează pentru un regim echilibrat. Pentru început ar fi indicat să te consulţi cu un medic nutriţionist, care îţi poate stabili meniuri zilnice personalizate, în funcţie de greutatea pe care o ai, de cea pe care vrei să o obţii, dar şi în funcţie de stilul de viaţă pe care îl ai şi de alimentele pe care le preferi.
Ţine mine că dieta perfectă nu există, iar înfometarea nu este o soluţie!