Foame sau poftă de dulce? Cum scapi de dependenţa de zahăr

Iată cum diferenţiezi foamea de pofta de dulce şi cum păcăleşti creierul să mănânce sănătos.
  • Publicat:
Foame sau poftă de dulce? Cum scapi de dependenţa de zahăr

De cele mai multe ori stresul zilnic dă naştere poftei de dulce. Pentru creier, zahărul funcţionează ca un calmant şi oferă o senzaţie de linişte şi bucurie. Pe cât de bine ne simţim pe moment, pe atât de periculos este acest obicei pentru sănătatea organismului şi pentru siluetă. Dependenţa de dulciuri poate fi combătută cu multă voinţă şi oferindu-i creierului alternative mai sănătoase.

Irina Alionte, fondatorul Bodyshape Transformation Center, a ajutat, alături de antrenorii centrului, mii de persoane să ajungă la silueta dorită prin sport şi nutriţie, dar şi prin sesiuni de coaching ce ajută să obţină motivaţia de a scăpa de dependenţele alimentare.

„Fiecare caz în parte este diferit şi are soluţia lui, însă, per ansamblu, este bine să înţelegem câteva aspecte despre dependenţa de dulciuri şi care sunt primii paşi pe care îi putem face pentru a scăpa de ea”, spune Irina Alionte.

Foame sau poftă de dulce?

“Este foarte important să ştii cum să diferenţiezi senzaţia de foame de pofta de a mânca ceva dulce. Atunci când îţi este foame, organismul tău are într-adevăr nevoie de un aport de alimente, care să îi ofere energia necesară. În schimb, poftele sunt declanşate de creier, care solicita o recompensă dulce, care va conduce la eliminarea dopaminei în sistem”, spune Irina Alionte.

Păcăleşte creierul cu mâncare sănătoasă

“Gustările din fructe şi legume crude te vor ajuta să elimini senzaţia. Alimentele bogate în proteine precum peştele, ouăle, lintea, fasolea, broccoli şi numeroase alte legume reprezintă sursa de hrană care te va ajuta sa scăpi de foame, în mod sănătos. La capitolul dulce, fructele proaspete şi cele oleaginoase (nuci, migdale) pot înlocui cu succes deserturile nesănătoase”, explică Irina Alionte.

Ciocolata neagră

“Ciocolata cu conţinut de cacao în proporţie de peste 70% conţine polifenoli, substanţe sănătoase din plante, cu beneficii pentru sănătate. Au efect antioxidant şi anti-inflamator. Consumă însă puţină ciocolată, cât să potoleşti senzaţia de foame, pentru că ea conţine şi zahăr şi grăsimi”, explică Irina Alionte.

Budinca de chia

“Poţi înlocui prăjiturile clasice cu budinca din seminţe de chia. 40% din conţinutul acesteia este reprezentat de fibre, apoi acizi grasi Omega 3, benefici pentru organism. Seminţele chia absorb apa şi crează senzaţia de saţietate, care te va ajuta să consumi cantităţi reduse de zahăr”, spune Irina Alionte.

Smoothie-urile din fructe şi legume

Smoothie-urile din fructe şi legume sunt mai consistente decât sucurile naturale din fructe, întrucât conţin şi fibra acestora şi vor menţine starea de saţietate mai mult timp. Cele care includ fructe întregi, iaurt vegetal şi legume gustoase te vor ajuta să învingi dependenţa de zahăr”, spune Irina Alionte.

Fă mişcare!

“Activităţile fizice produc schimbări la nivelul creierului, funcţionând astfel ca şi tratamente eficiente de prevenire a dependenţelor nocive pentru organism. Exerciţiile fizice efectuate cu regularitate, completate de un regim alimentar sănătos, contribuie la întinerirea conexiunilor dintre muşchi şi nervi”, explică Irina Alionte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”