Fonio este o cereală originară din vestul Africii și este consumată în regiuni precum Guineea, Senegal, Mali și Nigeria. Aceasta mai poartă numele de „acha” sau „iburura”.
Fonio este o cereală cu conținut redus de colesterol, sodiu și grăsimi. În 45 de grame de fonio uscat regăsim:
Totodată, este o sursă ideală de vitamine B, precum tiamină, riboflavină și niacină, necesare pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea celulelor, dar și producției de energie. De asemenea, conține cea mai mare cantitate de calciu dintre toate cerealele, fiind astfel o alegere potrivită pentru persoanele care nu consumă produse lactate, precum veganii sau cei cu intoleranță la lactoză.
Vine la pachet și cu fier, cupru, zinc și magneziu. Fierul și cuprul ajută la formarea celulelor roșii, țesutului conjunctiv și celulelor albe, în timp ce zincul joacă un rol important în funcțiile imunitare, creșterea celulară și diviziunea.
Fonio există de peste 5.000 de ani, dar, cu toate astea, cercetările științifice sunt limitate. Unele studii sugerează că practicile fermierilor, condițiile de sol și clima afectează conținutul nutritiv al alimentelor vegetale din Africa.
Fonio este alegerea potrivită în dietele persoanelor care nu consumă suficientă proteină animală. Deși compoziția proteinei este comparată cu cea a orezului alb, fonio conține cantități semnificative de aminoacizi, precum metionină și cisteină. Ambele se regăsesc și în porumb, ovăz, orez și orz. Ca aminoacid esențial, metionina joacă un rol important pentru elasticitatea pielii, creșterea părului și unghiilor, dar și pentru repararea țesuturilor.
Cerealele integrale ajută la sănătatea tractului gastrointestinal și pentru controlul greutății. De asemenea, reduce riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și cancer colorectal, pancreatic și de stomac.
Fonio este o cereală fără gluten, motiv pentru care este ideală în cazul persoanelor cu sensibilitate la gluten sau care suferă de boală celiacă. Sensibilitatea la gluten este caracterizată de simptome precum disconfort abdominal sau oboseală în momentul consumului acestor produse.