Fructele și legumele de toamnă bogate în vitamine, minerale și antioxidanți

Toamna aduce cu sine o bogăție de fructe și legume sănătoase, toate bogate în vitamine, minerale și antioxidanți esențiali.
  • Publicat:
Fructele și legumele de toamnă bogate în vitamine, minerale și antioxidanți

Toamna este anotimpul ideal pentru a-ți întări sănătatea și a-ți pregăți corpul pentru sezonul rece.

10 fructe și legume de toamnă, mană cerească pentru organism

Strugurii negri – o sursă bogată de antioxidanți

Strugurii negri sunt un adevărat miracol al naturii, oferind un mix de vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP și K) și minerale precum potasiu, magneziu, calciu și fier.

Coaja acestora este bogată în resveratrol, un antioxidant care reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare și afecțiuni degenerative.

Merele – tonic natural pentru nervi și mușchi

Merele sunt recunoscute pentru beneficiile lor în curățarea sângelui de grăsimi și reducerea colesterolului rău (LDL).

Sunt bogate în vitamine care întăresc sistemul nervos și mușchii, oferind un plus de energie și vitalitate. În plus, merele pot scădea riscul de infecții intestinale, reumatism și afecțiuni bronșice.

Prunele – benefice pentru ficat

Prunele sunt considerate un adevărat medicament natural pentru ficat. Acestea au efecte diuretice, detoxifiante și ajută la stimularea funcțiilor nervoase.

Sunt folosite adesea pentru a reduce inflamația splinei și a decongestionă ficatul, sprijinind astfel bună funcționare a organismului.

Nucile – benefice pentru inimă și artere

Bogate în grăsimi nesaturate, vitamine (E), minerale și acizi grași Omega 3, nucile sunt excelente pentru sănătatea cardiovasculară.

Consumul regulat de nuci ajută la menținerea flexibilității arterelor și reduce riscul bolilor de inimă. De asemenea, acestea sunt esențiale pentru scăderea colesterolului și îmbunătățirea circulației sanguine.

Varza și ardeiul – surse de vitamina C

Varza și ardeiul gras sunt alimente esențiale datorită conținutului lor ridicat de vitamina C, un antioxidant care protejează organismul de infecții și răceli.

Varza este, de asemenea, bogată în fibre, ceea ce ajută la reglarea tranzitului intestinal și previne constipația. Ardeiul gras, pe de altă parte, aduce un plus de vitamine E și B6, în timp ce ardeiul iute, prin conținutul său de capsaicină, ajută la scăderea colesterolului și are proprietăți antiinflamatoare.

Conopida – bogată în vitamina K

Conopida este bogată în vitamina K, vitamina C și fibre. Ca și alte legume din familia crucifere, glucozinolatele din conopidă ar putea ajtua la prevenirea formării anumitor tipuri de cancer.  Spre deosebire de alte legume, frunzele și cozile nu pot fi consumate, dar buchetelele pot fi servite crude sau fierte.

Spanacul – protejează inima și ochii

Spanacul este un aliment bogat în nutrienți. Conține cel puțin 13 flavonoizi diferiți care funcționează că antioxidanți și agenți anti-cancer.

Vitamina K din conținut este utilă pentru oase și protecția inimii, utilă în cazul bolilor de ochi, cum ar fi cataractă și degenerescență maculară. Mai mult, protejează creierul de stresul oxidativ și reduce aspectele negative declanșate de îmbătrânire, care contribuie la declinul funcției creierului.

Morcovii – efect anti-cancerigen

Pe lângă faptul că sunt buni pentru vedere datorită conținutului ridicat de betacaroten, morcovii au și efecte antitumorale.

Studiile arată că un consum regulat de morcovi poate reduce riscul apariției cancerului de plămâni, sân și colon cu până la 30%, datorită unui pesticid natural numit falcarinol, care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

Măslinele și migdalele – surse de vitamina E

Măslinele și migdalele sunt excelente pentru sănătatea pielii, părului și unghiilor, datorită conținutului ridicat de vitamina E. Migdalele, consumate pe stomacul gol, ajută și la îmbunătățirea memoriei, fiind astfel un aliment valoros pentru sănătatea creierului.

Cartofii și fasolea – pline de vitamina B6

Cartofii și fasolea sunt surse importante de vitamina B6, esențială pentru întărirea sistemului imunitar și protecția împotriva bolilor cardiovasculare. Fasolea, de asemenea, este bogată în proteine și reprezintă un aliment de bază în dietele vegane și vegetariene, datorită valorii sale nutritive.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult