Dacă te numeri printre pacienții cu diabet sau cei diagnosticați cu prediabet, cu siguranță știi cât de important este să-ți ții glicemia sub control. Există numeroși factori care te pot ajuta în acest sens, inclusiv sportul și dietele sănătoase. Dar, uneori, mâncatul sănătos poate fi o reală provocare mai ales atunci când nu ai idee ce alimente ar trebui să incluzi în alimentația zilnică. Află că cele mai bune fructe pe care să le mănânci dacă ai diabet, pentru a-ți ține glicemia sub control, sunt afinele.
Afinele sunt bogate în antocianine, compusul care le oferă culoarea albastră și care are potențialul de a întârzia digestia carbohidraților și previne creșterea glicemiei. Studii recente arată că afinele au numeroase beneficii pentru sănătate, dar cel mai important sunt excelente pentru pacienții cu diabet.
În urma unui studiu s-a descoperit că după opt săptămâni în care participanții au consumat afine s-au redus valorile HbA1C, dar și ale trigliceridelor, un tip de grăsime întâlnit în sânge. De asemenea, inflamațiile au fost și ele reduse.
Pacienții cu diabet trebuie să știe că este important să consume alimente cu indice glicemic foarte mic. Un aliment care are un indice glicemic mic, trebuie să aibă o valoare între 1 și 55, iar tot ce este trecut de 70 deja este considerat mare. Afinele au un indice glicemic redus, cu un scor de 53.
Fructele de pădure au un conținut redus de zahăr și sunt bogate în fibre, iar acesta ajută la stabilizarea glicemiei. Alte fructe care conțin fibre mai sunt merele și curmalele.