Fructe sau legume? Opt exemple care te vor surprinde

Multe alimente pe care le considerăm legume sunt, de fapt, fructe, deoarece provin din flori și conțin semințe.
  • Publicat:
Fructe sau legume? Opt exemple care te vor surprinde

Dacă ai crezut dintotdeauna că roșia este o legumă, s-ar putea să fii surprins să afli că, din punct de vedere botanic, aceasta este, de fapt, un fruct. Și nu este singura! Multe alte alimente pe care le considerăm legume sunt, în realitate, fructe.

Fructe considerate legume

1. Măslinele

Dacă ai fi întrebat pe cineva la întâmplare dacă măslinele sunt legume sau fructe, mulți ar spune „legume”. Însă adevărul este că măslinele provin din floarea măslinului, ceea ce le face fructe din punct de vedere botanic.

2. Vinetele

De obicei gătite, niciodată consumate crude și având un gust mai degrabă amar decât dulce, vinetele sunt tratate ca legume. Totuși, ele sunt fructe și, mai surprinzător, sunt considerate chiar un tip de boabe uriașe!

3. Dovlecii și dovleceii

Dovlecii, dovleceii și rudele lor, cum ar fi zucchini, sunt fructe deoarece se dezvoltă din florile plantei și conțin semințe. Aceștia sunt des folosiți în supe, tocănițe și plăcinte, dar din punct de vedere botanic, fac parte din aceeași categorie cu merele și perele.

4. Castraveții

La fel ca dovlecii, castraveții cresc din flori și conțin semințe, ceea ce îi face, fără îndoială, fructe. Totuși, fiind folosiți în salate și alte preparate sărate, oamenii îi percep drept legume.

5. Fasolea verde

Surprinzător, păstăile de fasole verde sunt, de fapt, fructe! Motivul? Acestea înconjoară semințele plantei și ar putea contribui la răspândirea speciei, ceea ce le plasează în categoria fructelor.

6. Bamele

Devenite din ce în ce mai populare, bamele sunt considerate de majoritatea oamenilor legume. În realitate, păstăile lor pline de semințe le fac fructe, chiar dacă sunt gătite mai degrabă în rețete sărate decât în deserturi.

7. Ardeii

Indiferent dacă vorbim de ardeii dulci sau de cei iuți, toți provin din flori și conțin semințe, ceea ce îi face fructe. Este greu de crezut că un ardei iute extrem de picant, cum este habanero, poate fi numit fruct, dar din punct de vedere științific, așa este.

8. Roșiile

De departe cel mai cunoscut exemplu, roșiile sunt botanic fructe, dar sunt tratate ca legume în bucătărie. De altfel, în 1893, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că roșiile trebuie considerate legal legume, deoarece erau folosite mai ales în feluri principale și nu ca deserturi.

De ce numim unele fructe „legume”?

Confuzia dintre fructe și legume apare, cel mai probabil, din cauza modului în care sunt consumate. Fructele sunt adesea asociate cu dulceața, iar legumele cu preparatele sărate. Totuși, criteriul botanic este clar: fructele sunt partea plantei care se dezvoltă din floare și conțin semințe, în timp ce legumele sunt restul părților comestibile, cum ar fi rădăcinile, frunzele și tulpinile.

Așadar, data viitoare când gătești o tocană cu roșii, vinete și dovlecei, gândește-te la asta: din punct de vedere botanic, tocmai ai pregătit o salată de fructe caldă!

Sursă – https://www.treehugger.com/fruits-you-think-vegetables-4868744

Sursă foto – tatiana_bralnina / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult